Magyar varrómunkásokat keresnek a horvátok

2013.08.30. 15:01

Újsághirdetésben és a munkaügyi központon keresztül keres zalai varrómunkásokat és kárpitosokat horvátországi munkahelyre egy osztrák járműipari cég, amely a Horvátország európai uniós csatlakozását követő magyar–horvát munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínál állásokat.

A feldbachi székhelyű, bőr belsőket gyártó Boxmark a Zalai Hírlapban tette közzé felhívását, amelyben varrodai tanfolyamot végzett, textilipari vagy cipész szakképzettséggel és szabászati tapasztalattal rendelkező dolgozókat keres a megyéből.

Elviszik a kárpitosokat

Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának letenyei kirendeltségvezetője elmondta, hogy első körben 150 magyar dolgozót keresnek a határtól mintegy 40 kilométerre fekvő Varasdra. Az első érdeklődők múlt szombaton voltak üzemlátogatáson és próbamunkán, hétfőn pedig már munkába is állhatnak.

A múlt héten és a most pénteken tartott nagykanizsai tájékoztatók után szombaton újabb 80 ember utazik Varasdra, akik a sikeres gépi próbamunkát követően már a jövő héten munkába állhatnak. A horvát cégvezetők további tájékoztatásokat is tartanak, két hét múlva már kárpitos szakembereknek is, később pedig – a magyar dolgozókkal kapcsolatos tapasztalatok megismerése után – a legmagasabb színvonalú bőrmunkák elvégzésére ugyancsak hirdetnek munkalehetőséget.

A kirendeltségvezető elmondta: munkatársai a helyszínen meggyőződhettek róla, hogy nagyon jó munkakörülményeket kínálnak a leendő dolgozóknak, akiket a magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel foglalkoztatnak.
A Varasdon elhelyezkedő dolgozók nagyjából nettó 100 ezer forint körüli összeget kapnak havonta euróban, a horvát adószabályok szerint a 15 százalékos adósávba tartoznak. A fizetésüket műszak- és teljesítménypótlékok egészíthetik ki, valamint éves szinten még csaknem egyhavi plusz juttatás is jár.

Épp kirúgtak jó néhányat

Fábics Zoltán azt is hozzátette, hogy varró és kárpitos betanított dolgozók, szakmunkások elég sokan vannak Zalában, a hasonlóan autóipari beszállítóként működő Eybl éppen a közelmúltban zárta be Lenti üzemét, és csökkentette a dolgozói létszámot Nagykanizsán.

A cég horvátországi üzemében jelenleg 3400 dolgozót foglalkoztatnak, de már tárgyalnak a telephely bővítéséről. Az ausztriai Jennersdorfban és Feldbachban pedig már hasonló munkakörben dolgoznak magyar munkavállalók – tette még hozzá a kirendeltségvezető.

A Boxmark honlapja szerint a járműipar számára prémiumkategóriás bőr kárpitostermékeket gyártó osztrák vállalkozás az iparágban a világ egyik vezető fejlesztője és gyártója, amely évente 14 millió négyzetméternyi kárpitosterméket állít elő.

A Feldbachban és Jennersdorfban működő három bőrfeldolgozó és gyártó üzemén kívül 2001 óta Szlovéniában, 2005-től Horvátországban, 2011 óta Németországban is saját gyárakkal rendelkezik, idén pedig Kínában is létrehozta leányvállalatát. Termékeit nemcsak az autóipar számára készíti, de gyártmányait repülőgépek, hajók és vasúti kocsik belső tereiben, valamint a bútoriparban is felhasználják a világ számos országában.

Horvátország július 1-jei uniós csatlakozását követően ez az első eset, hogy nagyobb létszámú magyar munkaerőt keresnek Horvátországba, köszönhetően annak, hogy a két ország között teljes mértékben megnyílt a munkaerőpiac. Annak ellenére keresnek magyarországi munkaerőt, hogy Horvátországban júliusban 18,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.