Már megint itt a fordulat éve

Ez történt a gazdaságban az év 35. hetében

2013.08.31. 11:53
A devizás mentőcsomagról nem sok minden derült ki, a takarékok életében viszont új időszámítás kezdődött. Varga szerint ez még a fordulat éve, pedig tavaly Matolcsyval elvileg már fordultunk egyet. A pénzmosók paradicsoma lehet Magyarország, 100 milliárdos a tét az uniós vitában. Szokatlan módon vágott kamatot a jegybank, a Sólyom légitársaság furcsa társasággal lekvározni kezd.

Sokan várták a héten, mi derül ki a kormány új devizahiteleseket mentő csomagjáról, illetve, hogy milyen javaslatokat tesz a Bankszövetség kedden a tárgyalóasztalra. Csalódniuk kellett, sok minden nem derült ki.

A megbeszélés után Patai Mihály, a szövetség elnöke csak annyit árult el, két csomagot vittek Varga Mihályéknak, amelyekben több évre lebontva százmilliárdokat ígérnek az adósoknak.

A bankok tehát úgy tűnik, előremenekülnek, megelőzve a kormány javaslatát, a teher nagy részét magukra vállalnák. Varga szerint a bankok igazából védekeznek, de tárgyalási alapnak azért használhatóak a javaslatok. Eközben a Magyar Nemzeti Bank is újabb cikkel jelentkezett a devizahitelezésről. Szerintük el kellene engedni a devizaadósságok egy részét, hogy vonzóbb legyen az árfolyamgát. Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke szerint nincs jó közgazdasági válasz, a devizahitel erkölcsi kérdés, a bankok pedig vétkesek, amiért áthárították az országkockázatot.

Kisajátítás a takarékos lépés?

Döntöttek az integrációról a takarékok, választásuk azonban valójában nem volt. Az OTSZ szerint a takarékok beolvasztása és a Takarékbank államosítása kisajátítás, Vojnits Tamás, a bank új elnöke szerint erről szó sincs. Úgy vélte, csak tőkét juttatnak nekik és az állam fogja irányítani őket. A kormány pedig egészen belejött az államosításba, már a Dunaferrel is tárgyalnak, az MVM pedig a héten jelezte, szeptember 30-án zárul a cég valaha volt legnagyobb üzlete, és megveszik az E.On-t.

Az állami óriásvállalat előtt álló következő nagy feladat a paksi atomerőmű bővítése lesz, országos kampányban próbálják megkedveltetni az atomenergiát a magyarokkal. Az előkészítés ugyanakkor hagy kívánnivalót, az Energiaklub állítása szerint 50 millióért egy másolt tanulmányt vett a Paksi Atomerőmű.

A nagy atompropaganda mellett nem sok figyelem jut a zöldáramra, 2010 óta egyre kevesebbet termelünk. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerint ugyanakkor jó ütemben haladnak a dolgok, teljesíteni tudjuk az unió felé tett vállalásainkat. A hét fontos energetikai híre volt az is, hogy kiszállnak a Főgázból a németek, az RWE hivatalosan ugyan nem kommentálta a sajtóértesülést, a hírek szerint azonban ezúttal nem az állam lehet a vevő.

Megint csak a fordulat

A hét közepén egyre valószínűbbnek tűnt az amerikai ellencsapás Szíriában, a félelmek a tőzsdéknek is betettek, és drágult a benzin is. A forint a héten már egészen veszélyes szintekre gyengült, az euróval szemben öthavi mélypontot ért el. A Budapesti Értéktőzsdét egyelőre nem rázták meg a nemzetközi események, a múlt heti 18146 pontról 18198-ra erősödött az BUX, az OTP-t leszámítva az összes nagy papír erősödött.

 
 34. heti záró  35. heti záró
 BUX 18 146
18 198
 OTP 4340
4 239
 Mol 16 150
16 190
 Richter 3574
3 660
 Magyar Telekom 304
315

Szeptembertől hihetetlen sokba kerül majd a taxizás, dupla annyi lesz a reptéri transzfer, és a kézpénzfelvétel is drágul. A tranzakciós illeték miatt a bankok ugyan új díjat nem vezethetnek be, más formában megoldják az adó áthárítását, ötször olyan drága lehet az automatás pénzfelvétel, és mindössze öt számla marad, ahol neten ingyen utalhatunk.

A tanszer ugyan kicsit olcsóbb lett, mint tavaly, a kormány pedig most a kismamáknak is segítséget ígér, összességében 11,5 százalékkal nőttek az adóterhek tavaly az Állami Számvevőszék jelentése szerint. Ráadásul Varga Mihály szerint 2013 is a fordulat éve lehet, pedig az hivatalosan már tavaly megvolt.

Mossa pénzét nálunk!

Jó világ köszönthet viszont a pénzmosókra, jön a stabilitási megtakarítási számla, ahol ötmillió forint fölötti ehómentesen lehet adózni, ráadásul a pénz forrását sem firtatja majd senki. Nem ilyen nagyvonalú az elszámolásokkal az EU, 100 milliárd forint a tét az uniós vitában, 25-125 milliárd forint közti összegre büntethetnek minket, amit az államnak kell önrészként állnia. Bár nekünk uniós tagként másokhoz képest kevés okunk lehet a panaszra, a magyarok többsége szerint mégis rossz az EU-tagság.

Ez egyébként azért is érdekes, mert ebben a kérdésben évtizedes trend fordult meg, a csatlakozás évétől egészen 2011-ig a tagságot pozitívan értékelők mindig többen voltak. De nem csak egy-egy ország polgárai bánják meg olykor a csatlakozást, hanem az unió, vagy az eurózóna is egy-egy ország felvételét, Angela Merkel német kancellár szerint például hiba volt bevenni a görögöket az euróövezetbe.

Hibát hibára

Meglepően nagyot vágott a Matolcsy György vezette jegybank. A többség 3,90 százalékos alapkamatot várt a 4 százalék után, ehelyett 3,80 százalékos jött. Az MTI tévedésből közölte is a 3,90 százalékról szóló hírét, jó nagy büntetést kaphat ezért a PSZÁF-tól. Nem ez volt az egyetlen végzetes elütés a héten, a Goldman Sachsnál egy hiba miatt négy embert kirúgtak, és nagy volt a riadalom a tel-avivi tőzsdén is, ahol félrenyomott egy bróker, ezért a tőzsde egyik legnagyobb cége pár percre teljesen elértéktelenedett.

Hogy hogy lesz nemzeti légitársaság a Sólyomból, egyelőre nem látszik, de az biztos, hétről hétre újabb szórakoztató részlettel állnak elő. Most például kiderült, hogy első gépe csakugyan megérkezett Budapestre múlt héten, de egyből vissza is kellett repülnie, új alkatrészekhez van szüksége az engedélyhez.

Ennél is váratlanabb fordulat: még a légitársaság sem állt össze, máris új bizniszbe vágnak, bevásárolták magukat egy élelmiszercégbe, és prémiumvédjegyet is alapítanak, lekvárt, étolajat, lisztet fognak árulni. És ha ez nem lenne elég, elsőként egy olyan céggel szövetkeztek, aminek az egyik tulajdonosa éppen előzetesben ül, az ügyvezetője pedig főszereplő volt az Aranyközpont-átverésben.

Van miért izgulni

Egy átlagos magyar fiatalnak 15 ezer forint a zsebpénze, az egyetemisták is a legolcsóbb albérleteket keresik. Nem könnyű nekik, az ingatlanközvetítők sokakat behúznak a csőbe, akár az egyszeri revizor a benzinkúti tyúkárust. A héten az ellenőrök 30 tojóhibridet rendeltek, de nem kaptak számlát. A NAV munkatársai nem csak tyúkfronton fogtak nagyot, lecsaptak a szlovák serpenyőbűnözőkre is a határon.

Izgulhatnak az önkormányzatok, a korábbi hírekkel szemben ugyanis most úgy tűnik, a kormány nem minden önkormányzat adósságát veszi majd át, csak a legproblémásabbakat mentik meg. A törvénymódosítás hamarosan a parlament elé kerülhet.

A külföldi hírek közül főleg a Szíriával kapcsolatos fejlemények domináltak, de azért említésre méltó, hogy az Egyesült Államok teljes győzelmével zárult a küzdelem a svájci banktitkokért, kiadják a betétesek adatait, és az USA meg is büntetheti a helyi bankokat. Szíria mellett India miatt is lehet aggódni, csúnyán bezuhant a rúpia, tehetetlen az indiai nemzeti bank, egyre komolyabban menekülnek a befektetők az országból.