Korrigált a Tárki: mégsem utáljuk annyira az EU-t

2013.09.02. 14:06
Korrigálta a Tárki az Európai Unió megítéléséről szóló kutatásának eredményével kapcsolatos pénteki sajtóközleményét. Alapvető adatok cserélődtek ugyanis fel benne: az EU-s tagságot rossz dolognak tartók aránya valójában 22%, nem pedig 39% (ahogyan azt a múlt heti tájékoztatás jelezte). Ez a szám ugyanis azokra vonatkozik, akiknek nincs határozott véleményük az ország uniós tagságáról.

Alapjaiban írta át saját közleményét a Tárki, miután az EU-tagság megítéléséről szóló kutatás eredményeinek múlt pénteki feltüntetésébe hiba csúszott.

Ezek szerint valójában semmilyen változás nem történt az elmúlt években az uniós tagság megítélésében. 2011-hez hasonlóan idén nyáron is a magyarok harmada (32%) tartja jó dolognak azt, hogy az ország az EU tagja, míg 22%-nyian ennek ellenkezőjét gondolják. Tízből négy magyar (39%) nem köteleződik el egyik vélemény mellett sem, szerintük ugyanis se nem jó, se nem rossz az országnak az uniós tagság. A múlt heti közleményben fordítva jelezte a Tárki az adatokat (39% volt az elutasítók aránya).

Változatlanul a magyarok közel harmada, 32%-a véli úgy 2013-ban, hogy az EU-tagság jó dolog Magyarország számára, míg bő ötödük, 22%-uk ítéli azt rossznak. A válaszadók legnagyobb csoportja, 39%-a szerint az EU-tagság se nem jó, se nem rossz az ország számára. Mindez nagyon hasonló a 2011-es, azaz a legutóbbi adatfelvétel eredményeihez.