no

NGM: havi 400 000 az adósságmutató frissítése

2013.09.02. 19:01 Módosítva: 2013.09.02. 19:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium levette honlapjáról az adósságnyomás-mérőt, ami az államadósság-rátát mutatta, arra hivatkozva, hogy az alkalmazás üzemeltetése drága. Mi készítettünk egyet pár óra alatt, közben pedig megkérdeztük az NGM-et, hogy az egy-két óra alatt elkészíthető alkalmazás frissítése mennyibe kerül, és miért drága. Itt a válasz, szó szerint.

"A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozói szerződést kötött a BORG-S 2007 Kft-vel 2011. 04.13-án nettó 700 000 forint értékben az „Államadósságnyomás-mérő” alkalmazás tervezésére, fejlesztésére, mely a karbantartási és frissítési, üzemeltetési költségeket nem tartalmazta.

A felület frissítését a minisztérium sajtó titkárságának dolgozó munkatársak látták el. A sajtó és kommunikációs főosztály megváltozott személyi állománya miatt ugyanakkor már nem maradt kapacitás a mérő folyamatos frissítésére. A minisztérium azért döntött így, hogy elkerülje egy új vállalkozási szerződés megkötését, vagy sajtóinformatikus munkatárs felvételét az adattartalom aktualizálása érdekében. Mindkét megoldás jelentős – havi szinten 400 000 forintos - többletkiadást okozott volna.

A döntésünkben az is szerepet játszott, hogy szerettük volna elkerülni az adatszolgáltatásban előforduló párhuzamosságokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alá tartozó Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelenleg is elérhető, részletes és hiteles adatokkal szolgál az érdeklődők számára az államadósság állásáról.

Az intézmény havonta készít elemzést az adott év során végrehajtott adósságműveletekről, az adósságállomány változásáról és az adott havi állampapír-piaci folyamatokról. A részletes adatokat tartalmazó táblázatot és a jelentéseket elérheti az ÁAK weboldalán. Döntésünkhöz kizárólag a fenti racionális okok vezetettek függetlenül az államadósság helyzetétől, melynek mértéke 2010. második negyedévének végén a GDP 85,3 százalék volt, míg 2013 ugyanazon időszakában 81,4 százalék."

Előző cikkünkben már leírtuk, de most megismételjük: az Index-adósságprés készítésénél sem a programozási, sem a dizájn, sem pedig az adatbázis-készítői feladatok nem vittek el egy-két óránál többet. Utóbbiról annyit: bárki készíthet hasonlót, ha az MNB adattábláiból kigyűjti a (maastrichti, bruttó, névértékes) államadósságra vonatkozó számokat, a KSH-tól pedig hasonló módszerrel beszerzi a folyó áras, negyedéves GDP-adatokat, aztán picit számolgat velük. És tényleg csak picit.

Az üzemeltetés meg ennél is egyszerűbb, hiszen a szükséges képlet már megvan, csak az adatbázist kell időről időre frissíteni az új MNB-s, KSH-s adatokkal. Ez havi 5-10 percnél nem visz el több időt.