Hurrá, 0,1 százalékkal röpül a gazdaság

2013.09.04. 09:26 Módosítva: 2013.09.04. 09:31

A KHS legfrissebb közleménye szerint 2013. második negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke – az előzetes becslésnek megfelelően – 0,5 százalékkal bővült az előző negyedévhez képest.

A növekedés főként a mezőgazdaság 17,2 százalékos és az építőipar hozzáadott értékének 6,9 százalékos növekedésének köszönhető. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,1 százalék volt a bővülés. Az előző negyedévhez viszonyítva a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok ugyancsak 0,1 százalékos bővülést mutatnak.

Az NGM közleménye kiemeli, a belső kereslet nyolc negyedévig tartó csökkenés után növekedett. A beruházások négy éve tartó volumencsökkenését megtörve a szektor 0,8 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez.

Az előző negyedévhez viszonyítva minden felhasználási tétel – így a háztartások fogyasztása, a kormányzati fogyasztás, a beruházások, az export és import – élénkült. Az előző kormányok idején európai uniós rangsorban a legrosszabbul teljesítő ország Magyarország volt (Görögországhoz hasonlóan), ugyanakkor a rendelkezésre álló adatok alapján Magyarország ismét a nagyobb mértékű növekedést felmutató országok között foglal helyet az előző év azonos időszakához mért bővülési ütemet illetően.