Eltűnt 180 ezer cég

2013.09.05. 07:57
Míg a tavalyi évre szólóan 564 ezer gazdasági szereplő fizette meg a hozzájárulást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, az idén csak 380 ezer - írja a Magyar Nemzet.

Több százezer vállalkozás helyzetét igyekeznek tisztázni a kereskedelmi és iparkamarák, miután a vállalkozói szféra számos szereplőjétől eddig nem érkezett meg az ötezer forintos hozzájárulás - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

A lap írása szerint a mulasztók ügyeit a hiányzó pénzek behajtásáért októberben kaphatja meg az adóhivatal. Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára elmondta: a tavalyi évre szólóan 564 ezer gazdasági szereplő fizette meg a hozzájárulást, az idén pedig 380 ezer. Nem egyszer előfordult, hogy a régebben működő vállalkozás csak 2013-ban utalta át az ötezer forintot, az elmúlt esztendőben nem, ezeket a befizetéseket 2012-re könyvelték.

A főtitkár arról is tájékoztatta a lapot, hogy az adatbázisok összevetése várhatóan októberre fejeződik be, akkorra válhat egyértelművé, mely vállalkozások nem fizették meg a hozzájárulást. A helyi kereskedelmi és iparkamarák ekkor az elmaradt ötezer forintok behajtásáért a mulasztók listáját átadják az adóhatóságnak - írja a Magyar Nemzet.

Céginformációs adatok alapján bár továbbra is rekordközeli a cégmegtörlésekszáma, a folyamat inkább csökkenő irányba kezd fordulni mostanában.