Tovább retteghetünk a túl nagy bankoktól

2013.09.06. 07:51

A világ bankrendszerében olyan frag­mentációs veszély rejlik, amely a növekedésnek is árthat, ha a kormányok nem tudnak egyezségre jutni arról, hogy miként kezeljék a bajba jutott nagybankokat − figyelmeztetett a G20 előtt Mark Carney, a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) elnöke a Napi Gazdaság pénteki cikke szerint.

A Bank of England nemrég kinevezett kormányzója − azelőtt a kanadai jegybank elnöke − a 2008-ban, a Lehman Brothers összeomlásával fémjelzett pénzügyi krízis tetőpontján létrehozott FSB elnökeként számol be a csúcstalálkozó résztvevőinek arról, hogy mit értek el a világ bankrendszerének megreformálásában, illetve hogy miért halad lassan ez a folyamat. A kulcskérdés a "túl nagy ahhoz, hogy elbukjon" méretű bankok kezelése, miután a meghatározó méretű pénzintézetek közül túl sokat kellett megmenteni a válság éveiben az adófizetők pénzén, ami aztán komoly költségvetési gondokat okozott.

Az FSB vezette reformfolyamat odáig már eljutott, hogy kijelölték a "rendszerszinten fontos pénzintézeteket" (SIFI), ebbe a körbe 28 bankot és kilenc biztosítót soroltak be szerte a világon. A tekintetben azonban nem sokat haladtak előre, hogy miként is szabályozzák a SIFI-ket, ráadásul egyes országok egyoldalú intézkedéseket is hoztak − részben a közös haladás lefékeződése miatt − saját bankrendszerük rendbehozatalára. A feszültségforrások közé tartozik például, hogy az USA magasabb tőkekövetelményeket akar támasztani az ott működő külföldi bankokkal szemben, nehogy az ő polgárainak kelljen rossz esetben megmenteni őket − a Reuters szerint ezt főleg az EU nehezményezi −, emellett a brit jogalkotók is több biztosítékot várnak el az ott működő külföldi leánybankoktól.

Carney előzetes sajtótájékoztatóján nem nevezett meg egyes országokat, de közölte, hogy az együttműködés fontosságát fogja hangsúlyozni a G20-találkozón, mert a csak az egyes országokra összpontosító politikák akadályozzák a hatékony tőkeallokációt és a likviditást, ezzel pedig visszafogják a világgazdasági növekedést.