Itt a mindent tudó adóslista

2013.09.09. 08:16
Pár esztendő leforgása alatt akár több millió végrehajtási ügy fontosabb adata is felkerülhet arra az új adólistára, amelyet augusztus óta üzemeltet a szakmai kamara. Az adatbázis tíz évig őrzi meg az információkat, egykönnyen tehát nem lehet lekerülni a lajstromról – írja az mno.hu.

Elérhető augusztus elsejétől a hatóságok számára az új végrehajtói adóslista. A lajstrom az ország végrehajtóinak valamennyi ügyét nyilvántartja, az összesítés így a fizetési nehézségbe keveredő cégek mellett azokat a magánszemélyeket is számba veszi, akik ellen végrehajtási eljárást kezdeményeztek a hitelezők – írja az mno.hu.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc a részletekről szólva közölte: a lista egyebek közt magában foglalja az adós állampolgár vagy cég nevét, azonosító adatait, tartozásának jogcímét és összegét.

A rendszer emellett információkat tartalmaz a hitelező kilétéről, valamint arról, hogy az eljárást melyik végrehajtó folytatta le, s hogy a végrehajtás mikor és milyen körülmények között fejeződött be. A kamarai statisztikák alapján ugyanakkor feltételezhető, hogy a végrehajtói adóslista néhány év leforgása alatt hatalmasra, többmilliósra duzzad majd, egy-egy esztendő ugyanis átlagosan nagyjából félmillió végrehajtást hoz.

Császti Ferenc beszélt arról is, hogy a nyilvántartásból – törvényi felhatalmazás alapján – információhoz juthatnak egyes állami intézmények, a bíróságok és a nyomozó, bűnüldöző hatóságok. Emellett a kamarától többféle tanúsítvány is igényelhető. A köztestület igazolása szólhat például arról, hogy az adott polgár vagy vállalkozás nem szerepel az adósok között. – Lényeges – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök –, hogy a magánszemélyek ügyeiről csak maguk az érintettek kérhetnek igazolást, más nem terjeszthet elő ilyen kérelmet. A gazdasági szereplők helyzete ugyanakkor némileg különbözik, esetükben ugyanis megfelelő hivatkozással megszerezhetők bizonyos információk.

Az új rendszer gyakorlati jelentőségéről szólva a kamarai vezető azt mondta: a magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak is megérheti kiváltani a kamarai tanúsítványt. A polgárok akár banki kölcsön felvételekor, támogatás vagy segély megszerzéséhez, esetleg nagyobb összegű szerződés megkötése előtt igazolhatják a hivatalos papírral, hogy az utóbbi időszakban nem folyt ellenük végrehajtás. Így lényegében bárki közokirattal bizonyíthatja, hogy kötelezettségeinek mindig eleget tesz, számláit, törlesztőrészleteit ki tudja fizetni.

A NAV adatbázisa alapján készített adóstérképünkről itt olvashat bővebben.