Éhségsztrájkolnak a makói hentesek

2013.09.10. 10:50

Éhségsztrájkba kezdtek azok a makói hentesek, akik a múlt héten az elmaradt bérek miatt Németországba tüntetni kiutazott csapatból Pforzheimben maradtak. Ígéreteket, adományokat kaptak, a nekik járó fizetésre azonban még mindig várnak, írja a delmagyar.hu.

Múlt héten végső elkeseredésében 20 pórul járt magyar munkavállaló utazott ki a baden-württembergi Pforzheimbe egy húsüzemhez, tiltakozni az elmaradt munkabéreik miatt, miután Magyarországon már minden követ megmozgattak.

Jó három hónapig, idén áprilistól júniusig dolgoztak ott egy magyar cég, a Symplex-Pro Kft. alkalmazásában. Ez szerződött le a Müller Fleisch GmbH fővállalkozójával, amely viszont nem fizette ki a nekik járó 196 ezer eurót (mintegy 60 millió forintot). Összesen ötven család került nehéz helyzetbe.

„Éhségsztrájkba kezdtünk, bár más választásunk nincs is, hiszen elfogyott az élelmünk, a pénzünk” – mondta Andrási Zoltán, az egyik károsult. A húsüzem felkínált nekik 20 ezer eurót, ebből korábban hárman elfogadták a rájuk eső 400 eurót, és hazamentek; a többiek várnak tovább, pedig a helyiek állítólag már a rendőrséggel fenyegetik őket.