Elítélte a GVH a gyógyszercéget

2013.09.11. 12:52

Döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Teva ügyeiben: a gyógyszercég visszatéríti a fogyasztóknak a Saballo 30x termékkel kapcsolatos hirdetéseiben szereplő ajánlott ár és a ténylegesen alkalmazott fogyasztói ár különbségét, ezenkívül büntetést is kell fizetnie.

A GVH megállapította, hogy a cég jogsértő reklámot tett közzé, amikor a Saballo nevű termékét nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be. Azt állította, hogy a Saballo megelőzésre is szolgál, használatával hosszú távon biztosítható a jó közérzet, és az időskori műtét is elkerülhető. A versenyhivatal a jogsértő reklám alkalmazása miatt egymillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A hivatal vizsgálta a Lactiv étrendkiegészítő reklámjait is. Ezekben azt állították, hogy a készítmény ellensúlyozhatja a rendszertelen étkezés és a stressz miatti hasi panaszokat és a rossz emésztés okozta fáradékonyságot, valamint erősítheti a természetes védekezőképességét. A GVH megállapította, hogy a vállalkozás a fenti tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 3 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH harmadik vizsgálatában ismét a Saballo készítmények népszerűsítésével kapcsolatban megjelent tájékoztatásait vizsgálta. A vállalkozás egyrészt árakat összehasonlító reklámokban, másrészt az ajánlott fogyasztói ár feltüntetésével népszerűsítette a termékét, azonban a fogyasztók több esetben a hirdetésekben megjelenő ajánlott fogyasztói árnál drágábban vagy más árkülönbséggel vásárolhatták meg a készítményt.

A vállalkozás az eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy 15 millió forintos költséggel kampányt indít, melynek során bemutatja a fogyasztók számára fogyasztói szemszögből, hogy mi a különbség az ajánlott árak és az alkalmazott fogyasztói árak között, valamint hogy mit jelent a fogyasztói átlagárkülönbség, milyen formái ismertek az ár-összehasonlításnak, milyen adatokon alapulnak.

A vállalkozás a fentieken kívül valamennyi vásárlónak, aki igazolni tudja, hogy a vizsgált időszakban az ajánlott fogyasztói árnál (1499 Ft) magasabb összegért vagy a hirdetettnél kisebb árkülönbséggel vásárolta meg a Saballo 30x terméket, megtéríti az ajánlott és a tényleges ár, illetve árkülönbözetek közötti különbséget.