Még kétezermilliárdot töm a cégekbe Matolcsy

2013.09.11. 14:23 Módosítva: 2013.09.11. 14:29
Igen sikeres volt az MNB növekedési hitelprogramja – mondta Matolcsy György, ezért jelezte: az eddigi 750 milliárd forinton felül további 2000 milliárd olcsó forrásra számíthatnak a magyar cégek.

Kétezermilliárd forintos hitelkerettel 2014 végéig folytatódik a növekedési hitelprogram – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Siker, nagy siker

Sikeresnek, jónak – majd ismét: igen sikeresnek – értékelete a növekedési hitelprogramot a monetáris tanács, mondta Matolcsy, ezért döntöttek a folytatás melett. A jegybankelnök szerint "sok kétség, kétly, remény, óhaj vágy kapcsolódott ehhez a programhoz", ám egy "intenzív nyár után" végül sikeresnek tekinthető az első szakasz. A monetáris tanács egyébként Matolcsy elmondása szerint főleg arra koncentrált, hogy milyen eredményes volt a porgram.

A hitelprogram kondíciói nagyjából változatlanok. Továbbra is 0 százalékon adja a forrást a bankoknak az MNB, és a maximális kamatmarzs továbbra 2,5 százalék; a futamidő sem változik, 10 év. Első részben október 1-től indul a második szakasz, ez december 31-ig tart, és 500 milliárdot osztanak majd ki a keretében.

Sokkal több pénz, apró változások

Két dolog változik. Egyrészt az arányok: most már az új hitelekre létrehozott I. pillér 90 százalékot, a II. pillér pedig csak 10 százalékot kap. Másrészt csak az vehet részt a régi hitelek kiváltására szolgáló második pillérben, aki az elsőben is.

Matolcsy egyébként áttörésnek értékelte a hitelprogramot, mivel, mint mondta, példátlan, hogy a mai magyar gazdasági szerkezetben ilyen gyorsan, ekkora hitelforrással ennyi hiteligényt megmozgatassanak. Ez arra utal, hogy "mindenkinek sok terve, ötlete volt". Sokan maradtak pénz nélkül, de most már ők számíthatnak rá.

Nem szűkül, hanem bővül a kamatcsökkentési mozgástér – mondta Matolcsy egy kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón, az alacsony inflációs nyomásra és a kedvező makromutatókra hivatkozva. Szerinte egyébként a világ többi részében is marad a laza pénzpolitika. Konzervatív és felelős, de semmiképpen nem ijedős a jegybank – fogalmazott.

Ez Matolcsy hitelezési programja

Eredetileg 500 milliárd, majd a nagy keresletet látva 750 milliárd forintot kínált a Magyar Nemzeti Bank a hazai kis- és középvállalatoknak a kereskedelmi bankokon keresztül a növekedési hitelprogram első szakaszában. Ez a magyar GDP nagyjából 2,5 százaléka, és a teljes magyar kkv-hitelállomány 21 százaléka – de a jegybanknál már korábban jelezték, hogy a tanulságok levonása után, siker esetén lesz továbblépés.

A hitelprogram korlátai: a hitelek összegének 3 millió és 3 milliárd forint között kell lennie, augusztus végéig a bankoknak el kell bírálni őket, és a jegybanktól ingyen kapott forrást legfeljebb 2,5 százalékos kamattal továbbíthatják a pénzintézetek. Ez utóbbi jóval a piaci szint alatt van: alapesetben évi 6-7 százalékos kamatköltséggel számolhatnak ma a kisebb és közepes vállalatok.

A teljes 750 milliárd forintos keret két pillér között oszlott meg. Az első pillért forgóeszköz-hitelekre és uniós pályázatok önrészének finanszírozására hozták létre, és 425 milliárd forintot rendeltek hozzá, a második pedig devizahitelek kiváltását szolgálná, 325 milliárdos kerettel. Van egy harmadik pillér is, ami elvileg az ország tőkepiaci sérülékenységét csökkentené – ennek keretében a jegybank a devizatartalék terhére ezermilliárd forintot áldozna kedvezményes kamat- és devizacsere ügyletekre.

A devizahitelekről is mondott néhány szót Matolcsy. Az MNB a kormány javaslatára vár, de álláspontja egyértelmű: igény szerint, a pénzügyi stabilitási szempontokat figyelembe véve kész felszabadítani a devizatartalékát (piaci árfolyamon).