Áprilisig tart a téli közmunka

MTI/Index
2013.09.11. 17:40

November elsején indul a téli közmunkaprogram, amibe a kormány 200 ezer embert szeretne bevonni, ebből 100 ezer ember képzést kap majd – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán. A téli közmunkaprogram április 30-ig tart majd.

A tervek szerint 100 ezer embert 6 órás közfoglalkoztatásba vonnak be, a másik 100 ezer pedig napi 4 órás képzésben részesülne. Itt a 8 általánost végzettek a fő célcsoport, hiszen a regisztrált álláskeresők 60 százaléka közülük kerül ki; ők úgynevezett alapkompetencia-fejlesztést kapnának, de az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmákat is el lehet sajátítani a közmunkaprogram keretében.

A téli közmunkaprogramot is azokra a megyékre – például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg – összpontosítják, amelyekben egyébként is magas a közfoglalkoztatottak száma. A képzést 24 milliárd forintnyi uniós támogatásból finanszírozzák majd.

Korábban megírtuk, hogy a kormány a téli közmunkával elébe megy egy minden évben visszatérő problémának. A foglalkoztatottsági mutatók szezonálisak, nyáron általában többen dolgoznak, mint télen, így az álláskeresők száma az őszi-téli időszakban is jellemzően magasabb.

A foglalkoztatottak száma az idei második negyedévben nagyjából húszezerrel volt több, mint a március-júniusi időszakban, ami 8 hónapja nem látott csúcsot jelentett. Ebben viszont jelentős szerepet játszott a a közmunkaprogramok felfutása (minden eddiginél több ember vesz benne részt a legutóbbi adatok szerint).

Amennyiben a fenti két hatástól igyekszünk eltekinteni, akkor is azt látjuk, hogy néhány tízezer fővel emelkedhetett a foglalkoztatottság, azaz minimális javulás jellemzi az alap munkaerő-piaci folyamatokat is. Ez azonban nagyon távol van a kormány eredeti célkitűzésétől.