Perrel fenyegeti a Mol a horvát államot

2013.09.12. 11:29

A Mol legalább kétmilliárd kunás (80 milliárd forint) kártérítési keresetet szándékozik benyújtani a horvát állam ellen; a vállalatot ekkora veszteség érte amiatt, hogy Zágráb nem hajtotta végre a gázüzletág átvételéről szóló megállapodásban foglaltakat, értesült a zágrábi Jutarnji List. A napilap értesülését a lehetséges perről az Indexnek a Mol is megerősítette.

„Egy működőképes megoldás közös kimunkálása az INA-ban érintett összes fél érdeke, ugyanakkor a Molnak, mint egy nyilvánosan működő részvénytársaságnak, saját részvényesi érdekeit is szem előtt kell tartania. Ezek figyelembe vételével elkötelezettek vagyunk jóhiszemű tárgyalások folytatására és egy minden érintett részére elfogadható megoldás megtalálására. Ha azonban ez nem vezetne eredményre, a Mol arra kényszerülhet, hogy a legmegfelelőbb jogi lépést megtegye érdekei védelmében” – közölték.

A magyar olajipari vállalat július végén küldött levelet erről a horvát kormánynak és a gazdasági minisztériumnak. A lap úgy tudja, a Mol már ügyvédeket is fogadott, akik képviselnék a horvát kormánnyal folytatandó jogvitában, az amerikai ügyvédekkel folytatott múlt heti megbeszélésen részt vett Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának az elnöke is.

A horvát kormány és a Mol tárgyalásai szeptember 18-án kezdődnek, és a megbeszélések közeledtével egyre feszültebb az INA két résztulajdonosának – a horvát államnak és a Molnak – a viszonya. Az újság szerint ebben az összefüggésben kell vizsgálni a három napja megjelent információkat arról, hogy az állam eladja saját részesedését az orosz Rosznyefty (Rosneft) olajipari vállalatnak. Ezt a horvát kormány azonnal cáfolta, és a lap értesülései szerint a zágrábi kormánykörökben az gyanítják, hogy a magyarok állnak a híresztelés mögött.

A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá a Mol, a horvát kormány és a Plinacro, az állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat. Abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni. Megállapodtak abban is akkor, hogy az INA által átadott gáz értékesítési ára fokozatosan eléri az importárat 2010 és 2014 között, és ezzel párhuzamosan a kormány és az INA hosszú távú bányajáradék-megállapodást kötnek az INA horvátországi szénhidrogén termelésével kapcsolatban. Az okoli gáztározó a Plinacróhoz került, de Jadranka Kosor kormánya 2010. december 1-jéig halasztotta a gázkereskedelmi üzletág átvételét, majd 2010 végén végképp elállt az ügylettől.