Zuhan az Apple, többet vár a piac

2013.09.12. 08:16

Szinte már hagyományosan rosszul reagált a piac az új iPhone bemutatására, a keddi tájékoztatót követően szinte csak csalódott kommentárok jelentek meg, írja a Napi Gazdaság. Így nem csoda, hogy több mint 5 százalékos mínusszal kezdte a szerdai kereskedést az Apple.

A befektetők egyrészt nem kaptak sok újdonságot a korábban kiszivárgott hírekhez képest, így az egyetlen igazi nóvumot az ujjlenyomat-olvasás jelentheti, de az is csak a drágább modellben lesz elérhető. Ráadásul az Apple azt is bejelentette, hogy szakít a korábbi gyakorlattal, és nem csökkenti régi készüléke árát, ehelyett egy olcsóbb szériával rukkolt elő, ami azonban csak 100 dollárral kerül kevesebbe a nagyobb testvérnél.

Márpedig ettől nem igazán lesz versenyképes az olcsóbb okostelefonok piacán – vélik az elemzők. Mivel a 4S gyártását folytatja a cég, lesz azért olcsóbb verzió is, ennek eredménytermelő képessége azonban jóval alacsonyabb. Pont emiatt is fanyalogtak az utóbbi gyorsjelentéseknél az elemzők, hogy nem az új, nagyobb profittartalmú készülékek húzzák felfelé az eladási statisztikákat, legalábbis nem olyan mértékben, mint korábban.

Ráadásul az új iOS 7 operációs rendszer már az új telefon boltokba kerülése előtt használható lesz a korábbi verziókon is, igaz, a szakértők szerint igazán jól csak az új sorozaton fut majd, de így is kérdéses, mennyien döntenek régebbi mobiljuk lecserélése mellett.

Csalódás

Immár sokadszorra elmaradt a titkon mindenki által remélt, közelebbről meg nem fogalmazható, lehengerlő újítás, írtuk korábban a bejelentésről. Nem volt Apple-óra, nem jött új Apple TV, nem jelentettek be új iPadet, és még sorolhatnánk. Ezek egy része magyarázható azzal, hogy más ritmusban szokták, de ez csak azokat hatja meg, akiknek fontos az Apple ritmusa. A tőzsdének annyira nem: a cég részvényei nagyjából 25 perccel az új eszköz bejelentésének vége után már majdnem 3 százalékos mínuszba is beleszaladtak.