Napelembe borul a Balaton-part

2013.09.13. 08:46
Az ötmilliárd forintot is elérheti a megújulóenergia-hasznosításra vállalkozó Somogy megyei fejlesztések értéke, melyekre a nyáron pályáztak a projektgazdák. A nyertesek 3,7 milliárd forintnyi elképzelése kapott zöld utat – írja a Sonline.hu.

A fejlesztések nagyobbik részét a Balatonnál tervezik megvalósítani, Balatonendréden és Zamárdiban egyaránt 420 milliós támogatást kaphat két-két pályázat, míg Kaposújlak repülőterére tervezik a legnagyobb napelemparkot, amire három társaság összesen 750 millió forint támogatást költhet el – írja a Sonline.hu. A fejlesztéseknek jobbára 60-65 százalékát fizeti az unió Környezet- és Energia Operatív Programja (KEOP), míg a többit önerőként kell betenni. Önkormányzatoknak 85 százalékos, szociális közintézményeknek teljes a támogatás. A nyári döntések mögött még nincsenek támogatási szerződések, a fejlesztéseket többségében az év végéig, ritkábban tavaszig telepíteni kell.

Lengyeltótiban a Napfaktor Kft. 214 millió, Magyaregresen a Fulmenius Kft. 220 milliós támogatást kapott napelemes erőmű építéséhez.

Az említett legnagyobb volumenű fejlesztések mellett Siófokra jutott a legtöbb, összesen hét támogatott projekt. Hotel, büfé, irodaépület, s több céges telephely tulajdonosa tervezi, hogy olcsóbbá és környezetbaráttá teszi energiafelhasználását. Erre egyenként 10-20 millió körüli összegeket nyertek.