A képzetlenebbeknek fontosabb a család

2013.09.16. 12:50

Nyugdíjaskort kutató reprezentatív online felmérést készített a Groupama a Gfk-val közösen 2013 májusában, a 30 és 60 év közötti lakosság körében.

A legképzetlenebbeknek a legfontosabb a család

Legtöbben a családjukkal szeretnék tölteni idejük legnagyobb részét (83 százalék), ez főképp a kiskorú gyermekkel rendelkezőkre jellemző. A nyolc általános végzettségű válaszadók 100 százaléka szerint boldog nyugdíjas évek csak a családdal együtt elképzelhetők.

Sokan gondolják azt, hogy a boldog nyugdíjas a hobbijának él (60 százalék). Mások szerint a boldog nyugdíjas szívesen kertészkedik (46 százalék) és süt-főz (38 százalék) a családjának. Közülük kerülnek ki a passzívabb időtöltésre vágyók is, 37 százalékuk szerint a boldog nyugdíjas a kandalló mellett olvasgat.

A városiak inkább tanulnának

A 30-60 éves generációból nagyon sokan aktív nyugdíjas éveket szeretnének, elsősorban a felsőfokú végzettségű városiak lennének boldog nyugdíjasok akkor, ha a vágyaikat aktívan élhetnék meg. Noha a legtöbben aggodalommal tekintenek a nyugdíjas kor felé, a megkérdezettek 61 százalék-a úgy gondolja, hogy a boldog nyugdíjas utazik, világot lát.

A főiskolai és egyetemi végzettségűeknél még magasabb az utazni vágyók aránya, 76 százalék-uk szerint a boldog nyugdíjas világot lát. A válaszadók 27 százalék-a szerint egy aktív nyugdíjas szívesen jár különféle rendezvényekre is.

A vidéki válaszadók körében 8 százalék azok aránya, akik a nyugdíjas életszakaszban is tanulni akarnak valami újat, miközben a budapestiek között ez az arány 18 százalék.

Az emberek felének van bőven tartaléka

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a boldog nyugdíjas évekhez megfelelő nyugdíjra is szükség van. A megkérdezetteknek csak fele nem rendelkezik annyi tartalékkal, hogy ne kellene aggódnia a jövője miatt.

A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46 százalékának van valamilyen megtakarítása. A megtakarítók több mint fele (54 százalék) előre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 46 százalékuk a váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkező jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot. A nyugdíjas évek vágyait figyelembe véve a megtakarítással rendelkezők leginkább a családdal és utazással képzelik el a pihenés éveit.