Csődbe ment iroda miatt perelnek az utasok

2013.09.16. 08:15

Az Európai Bíróságon keresi igazát 32 olyan magyar turista, akik a magyar jogi szabályozás miatt nem jutottak hozzá a csődbe ment utazási irodának kifizetett pénzükhöz, írta a Népszabadság.

A lap hétfői számában a 32 turista ügyét vállaló ügyvéd elmondta: uniós rendelet mondja ki, hogy az utazási irodáknak olyan mértékű vagyoni biztosítékot kell adniuk, amely elegendő utasaik hazaszállítására és a meghiúsult utazásokra befizetett díjak teljes visszatérítésére. A lap megemlíti, hogy a Best Reisen esetében valószínűleg minden kifizetésre elegendő lesz a biztosítás. Ugyanakkor a közelmúltban az Aeroviva és az 5 Kontinens utazási iroda esetében is jelentős veszteséget kellett elkönyvelniük a cégek csődje miatt hoppon maradt utasoknak.

Az Európai Bíróságon a 32 magyar ügyének tárgyalása a napokban kezdődik és a lap megjegyzi, hogy hasonló ügyekben Németországot és Ausztriát is elmarasztalta a Európai Bíróság, mert nem megfelelően ültették át jogrendjükbe az uniós rendeletet. Ilyen esetben az állam kényszerülhet az utasok kártalanítására.