Pénzszórásba kezd a kormány

2013.09.16. 16:17

Eldőlt, hogy 2,9 százalékra emeli a hiánycélt a kormány, értesült az Origo. A korábbi 2,7 százalék helyetti 2,9 százalék azt jelenti, hogy mintegy 70 milliárd forintért felveszünk még hitelt, és azt el is költi a kormány még idén.

Ezzel a kormány a lehetőségekhez képesti maximális eladósodást választja. Ha ennél nagyobb, 3 százalék feletti hiányt terveznének ugyanis, akkor könnyen azonnal újraindulhatna a  most nyáron megszüntetett túlzottdeficit-eljárás.

A költekezési kedvük nem meglepő, hiszen közelegnek a választások így újabb 40 milliárd forint jut sporttámogatásra (csaknem tízmilliárdból épül meg a szombathelyi futballstadion), 50 milliárd forintból kátyúeltüntető projekt indul, több tízmilliárd forintot emészt fel a pedagógus-életpályamodell elindítása, a családi adókedvezmény kiterjesztése és az extra gyed is, írja a lap.

A fejlemény nem meglepő, Cséfalvay Zoltán államtitkár múlt pénteken már nem 2,7 százalékos hiányról, hanem csak 3 százalék alattiról beszélt. a közrádióban. A kormánytag ezzel megerősítette, hogy már nem konkrétan 2,7 százalékról van szó; néhány napja az NGM közleményében szintén „három százalék alatti” hiánycélról volt szó.

A költségvetés első változatát a kormány múlt pénzeken adta át a Költségvetési Tanácsnak véleményezésre, a végleges változatot szeptember 30-ig kell a parlament elé terjeszteni.