A kamara egységes gyógyszerárakat akar

2013.09.17. 07:54

A gyógyszerészi kamara egységes gyógyszerárakat szeretne, az egészségügyi államtitkárság szerint nincs napirenden a nem támogatott patikaszerek egységes árának bevezetése. A gyógyszerpiac többi szereplője egyelőre kivár, hivatalosan még nem kapták meg a kamara javaslatát.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) szerint szakmailag indokolt lenne egységes gyógyszerárak bevezetése. A Magyar Nemzet múlt szerdai számában Hankó Zoltán kamarai elnök úgy foglalt állást, hogy az intézkedés a betegek javát is szolgálná. A köztestület jelezte, mindenképpen szakmai konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azonos készítményt minden gyógyszertárban azonos áron lehessen megkapni - mondta Horváth-Sziklai Attila, az MGYK országos ügyviteli vezetője a kamarai elképzelést. Szerinte ha az orvos olyan gyógyszert ír fel, amely vényköteles, de nem támogatott, akkor ez a készítmény szabadáras, árát az adott patika határozhatja meg saját ár- és üzletpolitikája szerint.

Ebben az esetben lehet eltérés a gyógyszer árában a különböző gyógyszertárakban - tette hozzá.
A kamara véleménye szerint az egészségügyi szolgáltatás keretében az ellátásért fizetendő díjaknak, jelen esetben a gyógyszerek árainak, nem szabadna eltérniük, függetlenül attól, hogy azt a készítmény hol, melyik patikában vásárolják meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága azt közölte, hogy jelenleg nincs napirenden a nem közfinanszírozott (nem támogatott) gyógyszerek egységes árának bevezetése.

A Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke, Küttel Sándor azt mondta, a kamara hivatalosan nem juttatta el hozzájuk javaslatát. Hozzátette: ennek a kérdésnek a véleményezéséhez sokkal több információra lenne szükség, mint amennyi a sajtóban megjelent.
Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója szintén úgy nyilatkozott, nem látták a kamara javaslatát. Annyit azonban hozzáfűzött, hogy az egységes gyógyszerárak bevezetését sokféleképpen végre lehet hajtani, de felelősen addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem látták az erre vonatkozó konkrét javaslatot.