Ezek a legnyereségesebb bankok

Portfolio
2013.09.17. 15:02

Melyik a legnyereségesebb és a legveszteségesebb bank Magyarországon? Melyikük bánik a legjobban a tulajdonosok pénzével? Melyik bank keres arányosan a legtöbbet a kamatokon, és melyik a legkisebb hitelezési veszteséggel működő pénzintézet? A portfolio.hu cikkében ezekre a kérdésekre próbál választ találni a PSZÁF most közzétett Aranykönyve alapján.

A számok tanúsága szerint tavaly összesen 179,2 milliárdos adózott veszteséget könyveltek el a bankok Magyarországon. Valószínűleg a jórészt 2011-ben elkönyvelt végtörlesztéssel magyarázható, hogy tavaly kisebb volt a veszteség az egy évvel korábbinál, emellett eggyel nőtt a nyereséges bankok száma is. 2012-ben a bankok 61 százaléka volt nyereséges, egy évvel korábban csak az 59 százaléka. Az eredmény összegét tekintve azonban a veszteséges bankok voltak többségben.

Az OTP a legnyereségesebb

A statisztikából teljeskörűen kiderül a nyereséges bankok kiléte is. A legnyereségesebb bank az elmúlt években végig az OTP volt, így 2012-ben is a maga 52,6 milliárd forintos profitjával. A K&H és az UniCredit fért fel ezúttal is a dobogóra.  A legnagyobb veszteséget a CIB (127 milliárd), az MKB (89 milliárd) és a Raiffeisen (61 milliárd) szenvedte el, de a Volksbank, az MFB és az Erste sem muzsikált jól. A veszteségek nagy része e bankoknál a projektingatlanhitelek portfólióján keletkezett, ezt egészítette ki a mindenkit sújtó magas adóterhelés.

Relatív értelemben, a tőkearányos eredmény alapján viszont két lakástakarék-pénztár és a magas kamatmarzzsal jellemezhető fogyasztási hitelezésben utazó Cetelem teljesített a legjobban. Az átlagos tőkéjére vetítve a Volksbank volt a legveszteségesebb, ezt az MKB és a Széchenyi Bank követte. A listán több kisebb, a méretgazdaságos működést egyelőre el nem érő hitelintézetet találunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a bankszektor eredményesség alapján az elmúlt három évben mindvégig rendkívül szétszabdalt volt. Míg azonban a négy legnagyobb abszolút nyereséget elérő bank (OTP, K&H, UniCredit, Cetelem) összesen 430 milliárd forintos profitot ért el négy év alatt, a négy legnagyobb veszteséget elszenvedő banknál 809 milliárdos mínusz keletkezett. Hogy ezek a bankok nem mentek csődbe, az az anyabankok folyamatos tőkepótlásának köszönhető.

Inkább törlesztünk, mint megtakarítunk

Ami a bankok méretét illeti, 2012 végén összességében 8,8 százalékkal volt kisebb a mérlegfőösszegük, mint egy évvel korábban, és 8,6 százalékkal volt kisebb, mint a válság kezdetén, 2008 végén. Miközben hitelállományuk jelentős mértékben visszaesett, betétállományuk mindössze 1 százalékkal ugyan, de bővült.

A legnagyobb bank 2012 végén továbbra is az OTP volt, a második az Erste, a harmadik pedig a K&H. A dobogós helyekért vívott küzdelmet általában jelentősen befolyásolja a forint árfolyammozgása, hiszen a nagyobb devizahitel-portfólióval rendelkező bankokat előbbre tolhatja az árfolyam gyengülése.  A tíz legnagyobb bank közül az OTP, az MFB és az Erste bővítette csak mérlegfőösszegét az elmúlt négy évben. Tavaly ez egyik banknak sem sikerült a tíz közül.

Ők szedik a legtöbb kamatot

A hitelállomány említett visszaeséséből az összes magántulajdonban lévő társaság kivette a részét: egyedül az MFB hitelállománya emelkedett. A legnagyobb visszaesést a CIB, a Raiffeisen és a K&H mutatta négy év alatt, tavaly az Erstéé, sőt az MFB- és az OTP-é is jelentős volt. A betétgyűjtésben az elmúlt négy évben és tavaly is az Erste volt a legerősebb. A CIB tavaly növelte, összességében nagyjából szinten tartotta betétállományát. Az alábbi ábrán a tavalyi teljesítmény alapján állítottuk sorrendbe a bankokat, hiszen a kamatcsökkentési ciklus idején ez igazán érdekes.

A bankok eredményességét a (főleg hiteleken elért) kamatmarzs erőteljesen befolyásolja. A fogyasztási hitelezésben erős Budapest Bank hagyományosan a legmagasabb kamatmarzzsal rendelkezik, és az OTP is meglehetősen erős ebben. A sor végén a vállalati hitelezésben erős - ezért alacsonyabb átlagos kamatmarzzsal dolgozó - CIB és MKB kullog.