Óriásbüntetést fizet a JP Morgan

2013.09.17. 14:19

Legalább 700 millió dollár - egyes hírek szerint 800 millió dollár - büntetést fizet a legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan Chase amerikai és brit felügyeleti szerveknek egy 2012 tavaszán végrehajtott, kockázatos befektetési ügylet miatt, amely 6,2 milliárd dollár veszteséget okozott - jelentette kedden a The Wall Street Journal.

Az újság értesülései szerint a nagybank megállapodott a felügyeleti szervekkel, hogy elismeri felelősségét a "London whale" néven elhíresült fiaskó miatt, és 800 millió dollár (kb. 179 milliárd forint) büntetést fizet.

A felügyelet szerint hiányos volt a JP Morgan belső ellenőrzési mechanizmusa, és a bank téves tájékoztatást adott a 2012. tavaszi ügyletről. Az amerikai és brit felügyeleti szervek és a bank közötti egyezséget várhatóan jövő héten jelentik be.

A megállapodástól függetlenül folytatódik az a büntetőeljárás, amelyben a veszteséget okozó ügylettel kapcsolatban a manhattani ügyészség csalással vádolja a JP Morgan két volt londoni üzletkötőjét. A vád szerint a két férfi megpróbálta elrejteni a származékos ügyletekből származó, egyre növekvő veszteségeket, amivel csak tetézték a bajt.

A JP Morgan kénytelen volt módosítani a 2012. első negyedévi pénzügyi jelentését, miután fény derült a veszteségekre. A társaság közölte, a vezetőség nem akarta félrevezetni a befektetőket. Jamie Dimon vezérigazgató először azt mondta a kockázatos ügyletekről beszámoló újságcikkekre, hogy mindez "vihar egy pohár vízben", de később bocsánatot kért.