Importból is lehet növekedés

2013.09.18. 13:48

Sokan hiszik azt, hogy az export jó, az import pedig rossz, pedig a növekedés is lehet importvezérelt, mondta Koren Miklós a Privátbankár konferenciáján. A CEU közgazdasági tanszékének docense szerint a magyar növekedés felbontását nézve az látszik: 1995 és 2007 között mintegy 50 százalékkal nőtt az egy munkásra jutó termelés, 2012-ben azonban a magyar gazdaság termelékenysége mindössze 57 százaléka az Egyesült Államokénak.

Az export hat a növekedésre, húzza a fejletlen iparágakat, amelyeknek ezáltal nő a termelékenységük. Az exportra szakosodás segíti a tőkefelhalmozást, a verseny pedig innovációra ösztönzi a cégeket. Azonban az import is segítheti a növekedést. Az importverseny is innovációra ösztönzi a vállalatokat, az olcsó importált termékek hatékonyabbá teszik a vállalatokat.

A külpiacon résztvevő vállalatok általában véve is termelékenyebbek, azoknál a cégeknél pedig, amelyeket külföldi vállalatok vesznek meg, nő a termelékenység. Az importvezérelt növekedésnek költségei is vannak: a magyar termelők részesedése csökken, hívta fel a figyelmet Koren. Az átlagbér az importáló vállalatoknál magasabb.

Koren Miklós a témáról beszélt az Indexnek adott interjújában is, amit itt olvashat el.