Ezért vonult vissza az IKEA alapítója

2013.09.19. 17:04

Egy közeljövőben megjelenő könyv szerint az IKEA alapítója, Ingvar Kamprad azért vonult vissza, mert elvesztette a családi pert, melyben fiai 20-30 milliárd svéd koronára (690-1035 milliárd forint) becsülhető összeget követeltek tőle.

Kamprad, a svéd bútorgyártó óriáscég 87 éves alapítója a tulajdonjogok és a forgalomból származó bevétel körüli belső családi jogvitában a rövidebbet húzta, ezért vonult vissza a konszern operatív feladataitól - írta csütörtökön a Dagens Industri című svéd gazdasági napilap a nagyvállalatról szóló, szeptember végén megjelenő könyvre hivatkozva.

Az IKEA útja a jövőbe című könyv szerzője, Lennart Dahlgren hosszú éveken át dolgozott a cégnél. A könyvet egy újságíró és egy közgazdász segítségével írta. Szerinte a svéd iparmágnás három fia, Peter, Jonas és Mathias amerikai ügyvédek segítségével követelt apjától 20-30 milliárd svéd koronát.

Amint Kamprad számára világossá vált, hogy három fiával szemben a hatályos ítélet alapján alulmaradt, dühkitörések és depresszió között ingadozott, majd kísérletet tett arra, hogy alkut kössön a nyertes családtagokkal.

A napilap ismertetése szerint Dahlgren sosem értette meg, miért rejtegette Kamprad az IKEA tulajdonviszonyait a nyilvánosság elől. "Soha senki sem irigyelte a vagyonát mindazok után, amit létrehozott" - mondta a könyv szerzője.

Kamprad 37 éve él - legendásan szerényen - Svájcban, ahol a leggazdagabbként tartják számon. Júniusban bejelentette, élete utolsó napjait szülőhazájában szeretné tölteni. Fiai társaságában sosem jelent meg nyilvánosan. A Dagens Industri szerint a Kamprad-család egyetlen tagja sem kívánt reagálni a könyv állításaira.