Háromból csak egy trafiknak megy az üzlet

2013.09.19. 08:29 Módosítva: 2013.09.19. 08:30

Elkezdődött a frissen nyílt trafikok lemorzsolódása, több üzlet is bezárt a rossz üzletmenet miatt, többen pedig amiatt zártak be ideiglenesen, mert lebuktak akkor, amikor beépített gimnazistát szolgáltak ki – írja a Nol.hu.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (NDN) közlése szerint eddig kevesebb mint 10 trafik zárt be, illetve néhányan kértek 90 napos haladékot a nyitásra.

Az NDN szerint a kérelmeket el fogják utasítani. A törvény szerint ugyanis a trafikjoggal felruházottat ellátási kötelezettség terheli, amennyiben hat napon keresztül nem árusít dohányt, úgy onnantól napi 10 ezer forint büntetést kell fizetnie, 30 nap után pedig elveszti trafikjogát.

A trafikosok közt a sok lebukás után már biztosnak tekintik, hogy olyan új törvényi szabályozás jön, amely letiltaná a trafikok működését az iskolák közelében. Sokakat pedig a közvetlenül egymás mellett megnyitott trafikok zavarnak, ezért költöznének.

A Nol.hu szerint a megemelt árrés miatt a vártnál kisebb a dohányboltok forgalma, és a a beszűkült eladási csatornák és a dráguló áru miatt tarol a feketepiac. A lap forrása szerint szinte biztos, hogy a feketepiacról vásárol a dohányosok többsége azon a nyolcszáz vidéki településen, ahol a megismételt pályázatok sikertelensége után továbbra sem kapni dohányt.