MNB: Megtévesztő a Magyar Éremkibocsátó Intézet

2013.09.20. 14:35

Az MNB és a Magyar Pénzverő Zrt. semmilyen formában nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézettel, amely hirdetései szövegében nem teszi egyértelművé, hogy tevékenysége nem minősül pénzkibocsátásnak, és megjelenési formájában azt a látszatot kelti, hogy a jegybankkal szoros együttműködésben áll, közölte pénteken az MNB.

Hangsúlyozták: Magyarországon egyedül az MNB jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy és érme kibocsátásra, ideértve az emlékérmét is. Az elmúlt napokban lakossági bejelentés érkezett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló Magyar Pénzverő Zrt.-hez, amely szerint a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. éremértékesítési marketingakciói alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, mivel nem hangsúlyozzák azt, hogy nem emlékérmét, hanem érmet kínálnak eladásra.

A köztudatban a törvényes fizetőeszköznek minősülő „érme” és az annak nem minősülő „érem” elnevezés általában összemosódik, annak ellenére, hogy eltérő a szerepük. A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy az valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet. Az MNB azonban nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel.

Magyarországon az MNB-ről szóló törvényben meghatározott módon kizárólag a Jegybank jogosult törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra. Az MNB által kibocsátott bankjegy és érme – így az emlékbankjegy és emlékérme is – Magyarország törvényes fizetőeszköze. A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét és külső jegyeit, és bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott mennyiségű, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt. feladata.