Ötezren vannak az újabb NAV-feketelistán

2013.09.21. 10:10 Módosítva: 2013.09.21. 15:53

Augusztusban  4945 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózóinak listáján, közölte a NAV. A legfrissebb adóhatósági feketelista innen tölthető le excelben.

Vannak olyan cégek, illetve személyek, akik többször is szerepelnek a listán, közülük is kitűnik például az egri székhelyű Agrotronik Kft., amely tizenkétszer is felkerült a listára. A feketelistára főleg kft-k kerültek, de vannak rajta bt-k, egyéni vállalkozók és több mint egy tucat részvénytársaság is. Ez utóbbiak között van az élelmiszer-kereskedő Észak-Balatoni és Mecsek Élelmiszer Zrt., a pezsgőgyártással foglalkozó, egyebek mellett a Szovjetszkoje Igrisztojékat és a 2011-ben a párizsi pezsgővilágversenyen díjazott Szent István pezsgőt is forgalmazó Royalsekt Zrt.

A Royalsekt a cikkünk megjelenése után közölte:

A NAV-feketelistára egy 2010-ben az első munkanapját töltő személy munkaügyi iratainak az apró hibái miatt kerültünk, amely hibánkért 2012-ben a NAV határozata alapján, a hiba mértékét jellemzően csupán 50 000 forintos büntetést kaptunk, amit meg is fizettünk.

A közlemény kitér arra is: „cégünk történetében ez volt az egyetlen munkaügyi bírság, mert vállalatunk nagyon nagy hangsúlyt helyez a szabályok betartására, nem csak a munkaügyi, hanem az összes létező szabályozó által támasztott előírás terén is." Megjegyezték azt is, hogy a társaság a Helibor Zrt. 2008-as felszámolása után, 2009-ben vásárolta fel és vette át a híres izsáki kombinát működtetését, az akkori 50 fős létszám mára több mint 300 főre nőtt, és 2013-ra a hazai pezsgőfogyasztás több mint 30 százalékát ők állítják elő.

Az ismertebb cégek közül feketelistára került az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde és a Budakeszi Vadaspark üzemeltetője is. A listán lévő vállalkozások elenyésző része (nagyjából nyolcvan) áll felszámolás alatt.

Ha talál ismerős nevet, írja meg, és mi megírjuk.

A NAV honlapján közzétett táblázatban számos tevékenységi kör megtalálható, így van a például a cégek között cukrászattal, villanyszereléssel, építőipari tevékenységgel, ingatlanközvetítéssel, autómentéssel foglalkozó társaság, sőt végrehajtó iroda is.

Az adóhatóság a feketelista kapcsán közölte: folyamatosan nyilvánosságra hozza honlapján azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztatónak a nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akiknek az esetében jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek.

Az adóhatóság a jogsértést megállapító határozat keltét és végrehajthatóvá válásának napját is nyilvánosságra hozza. Ha a határozat bírósági felülvizsgálata iránti keresetet indítottak, az adatok közzétételére a bíróság jogerős és végrehajtható határozata alapján kerül sor.

Az adóhatóság a honlapján közzétett adózók adatait a közzétételtől számított két év elteltével törli, ha addig nem követ el az adózó újabb ugyanolyan jogsértést.