109 százalékon a hiány

2013.09.23. 16:35

Augusztusban újabb 110 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így az első nyolc hónapban a 961,2 milliárd forint volt a deficit, ami az éves terv 112 százaléka. A parlament kedden szavaz a 2013-as büdzsé hetedik módosításról, amely a hiányt 170 milliárd forinttal 1050 milliárdra emeli, írta a Napi.hu.

Augusztusban 961,2 milliárd forintra emelkedett az államháztartás hiánya, amely meghaladja az eredetileg tervezett 880 milliárd forintot, egyre közelebb kerül az új megemelt hiánycélhoz, ami 1050 milliárd forint. A hiánycél emeléséről kedden szavaz a parlament. Az NGM az előzetes tájékoztatóban még elhallgatta, hogy a nyolchavi hiány az egész évre tervezett összeg 109,3 százaléka – ám vélhetően az azt követő negatív reakciók miatt a részletes adatok ismertetéskor visszatért a korábbi gyakorlathoz.

NGM: Pont ezt vártuk

A kormány várakozásainak állítólag megfelelnek az augusztusi hiányadatok – az NGM évek óta nem közöl semmilyen prognózist, így minden hónapban utólag leírják, hogy a hiányszám nem lepte meg őket. Varga Mihály az elmúlt napokban több nyilatkozatban is megerősítette, hogy mindenképp a GDP három százaléka alatt tartják mind az idei, mind a jövő évi hiányt.

Ugyanakkor az idei három százalék veszélybe kerülhet az unióval való vita miatt: a takarékszövetkezetek és az MVM feltőkésítésre szánt 170 milliárd forintos kiadás az NGM szerint nem hiánynövelő tételek, az EU ezt még vitatja. A vitára októberben kerülhet pont, miután a kormány szeptember 30-ig benyújtja be az Eurostatnak a notifikációs jelentését az idei várható hiányról és államadósság-mutatókról.

Nem befolyásolja az egyenleget

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint sem az MVM-ben történő tőkeemelés, sem a takarékszövetkezetnek szánt forrásjuttatás nem befolyásolja az idei, európai uniós módszertan szerinti egyenleget, mondta Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár újságírói kérdésre az NGM államháztartási adatokkal kapcsolatban tartott online sajtótájékoztatóján hétfőn. Mint minden tagállamnak, Magyarországnak is szeptember 30-án kell az Eurostatnak kiküldeni az úgynevezett notifikációt. Ebben a dokumentumban a magyar szervek - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az NGM - mind az idei államadósság, mind a hiány várható mértékéről adatot szolgáltatnak.

Decemberre várva

Augusztusban az államháztartás központi alrendszerén belül a központi költségvetés 137,4 milliárd forintos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok 1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 26,4 milliárd forintos többlettel zártak. Az államháztartás központi alrendszerének 2013. augusztus végi hiánya így 961,2 milliárd forintra teljesült. A kormány várakozásai szerint december hónapban jelentős többletbevétellel számolhat a költségvetés, amely hozzájárul az éves hiány elvárt szinten tartásához.

A kormány várakozásai szerint decemberben „jelentős többlet” várható az államháztartásban – ekkor fizetik ugyanis a szektorális különadókat, a megemelt tranzakciós illetéket, illetve a társasági adót a cégek. Ezen túl még az idén száz milliárdos extrabevételt vár az állam a három mobilszolgáltatónak 2022-ig átadott frekvenciák használati díjából. Az NGM ugyanakkor nem ír arról, de az elmúlt években a három őszi hónap rendre hiánynövelő volt így az előbbi többletbevételek ellenére a következő hónapokban még tovább nőhet a hiány.

A központi költségvetés augusztus végi bevételei az előző év azonos időszakához képest közel 333 milliárd forinttal magasabb összegben realizálódtak. A magasabb teljesülés hátterében egyrészt egyes adóbevételek – a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint az illetékbevételek – előző évet meghaladó befizetései, valamint az idén bevezetett új adónemekből befolyt bevételek, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak.

Kevesebb az áfa

Emellett nagyobb összegben teljesültek az egyéb bevételek is – olvasható a közleményben. Csökkent azonban tavalyhoz mérten az áfa-bevétel: a tavalyi 1891 milliárd forinttal szemben idén az első nyolc hónapban 1804 milliárd folyt be. Augusztusban visszaestek a jövedéki adóbevételek is – ez jelentős részben a nemzeti trafikok indilásával lehet összefüggésben, ugyanis a dohánytermékeknél csökkent legnagyobb mértékben a bevétel.

A kiadási oldalt tekintve többletkiadást eredményezett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés augusztus végi kiadásai mintegy 915 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek a 2012. év azonos időszakához képest, írta a Napi.hu.