Összefogott a Jobbik, az MSZP és az LMP

2013.09.23. 16:18

Várhatóan vizsgálóbizottságot kell felállítani az E.On-vásárlás ügyében, az ellenzék ugyanis összefogott és sikerült 78 képviselői aláírást gyűjteni az erről szóló javaslathoz. A bizottságot elvileg létre kell hozni, ha a képviselők egyötöde kéri, márpedig az irományt ezúttal MSZP-s kezdeményezésre az LMP-s és Jobbikos képviselők is aláírták. (Ilyen most történt először ebben a ciklusban.)

Azt írták, a bizottságot azért szeretnék létrehozni, mert az E.On Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. és az E.On Földgáz Storage Földgáztároló Zrt. állami tulajdonba kerülése az elmúlt húsz év egyik legnagyobb jelentőségű és értékű állami vásárlása. "Indokoltságával, értékével, körülményeivel kapcsolatban ellentmondásos szakértői és politikai vélemények láttak napvilágot" - áll az indítványban.

Kétségtelen, a kormány mindeddig nem volt bőbeszédű a vásárlással kapcsolatban, az Index például közérdekű adatigényléssel próbálja rávenni az érintetteket, hozzák nyilvánosságra az ügy dokumentumait. Nem ismertek ugyanis sem a vétel pontos körülményei, szakmai okai, és a mai napig nem hozták nyilvánosságra a cégekről készült vagyonértékeléseket sem, így nem könnyű megállapítani, hogy a cégekért kínált kb. 261 milliárd forintnak megfelelő összeg reális-e. (A pénzt nagyrészt hitelből teremtjük elő.)

A vizsgálóbizottságot a törvény szerint létre kell hozni, "ha azt a képviselők legalább egyötöde indítványozza", és az egyéb követelmények is fennálnak. Nem hozható létre ugyanis például vizsgálóbizottság "egyedi jogi felelősség megállapítására, továbbá olyan ügyben, amely az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, illetve az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Nem terjedhet ki a vizsgálat olyan ügyre, amely a döntés előkészítésének szakaszában van. Nem terjedhet ki a vizsgálat továbbá olyan ügy megvizsgálására, amely folyamatban lévő büntető-, szabálysértési, polgári vagy hatósági eljárás tárgya."

Látszólag a téma egyik említett kivételhez sem tartozik, így a bizottságot jó eséllyel felállíthatják, a hétfőn a parlament oldalán megjelent határozati javaslatról az alkományügyi bizottságban döntenek majd.