Ez lehet a tőzsde legnagyobb üzlete

2013.09.24. 14:19 Módosítva: 2013.09.24. 14:42

A Servier Csoport bejelentette, hogy leányvállalatán, az Arts et Techniques du Progrès-en keresztül vételi ajánlatot tesz a többségi tulajdonában álló Egis Gyógyszergyár Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) bejegyzett részvényeinek megvásárlására.

A részvényenkénti készpénzes ajánlati ár 28 000 forint, amely elég kedvező ajánlatnak számít: ez az Egis legutóbbi kereskedési napján, 2013. szeptember 23-én regisztrált záróáránál 33 százalékkal, a 2013. szeptember 24-ét megelőző hat hónap tőzsdei átlagáránál pedig 38 százalékkal magasabb. A Servier jelenleg az Egis 51 százalékos tulajdonosa, de céljuk a 100 százalékos részesedés elérése.

Otthagynák a BÉT-et

Pascal Touchon, a Servier Csoport üzletfejlesztési igazgatója egy keddi sajtótájékoztatón elmondta: a vételi ajánlattal az a céljuk, hogy az Egist kivonják a tőzsdéről, mivel úgy gondolják, hogy a cégnek nincs szüksége tőkepiaci finanszírozásra.

Az igazgató szerint ez egy kiváló lehetőség a befektetőknek, mivel elég nagy hozamot hoznak az Egis-részvények: míg a BÉT részvényei átlagosan 3 százalékot estek, az elmúlt 12 hónapban az Egis 60 százalék hozamot termelt a részvényeseknek.

Touchon azt mondta, nem akarnak az Egis menedzsmentjén vagy stratégiáján változtatni, és a költözésen sem gondolkodnak. „Ha nem sikerül az üzlet, akkor is tervezzük, hogy kivonjuk a céget a tőzsdéről” – mondta.

A kérdésre, hogy miért csak most kerül sor erre a lépésre, Touchon azt mondta, hogy egyrészt most állnak rendelkezésükre azok a pénzügyi források, amelyek ezt lehetővé teszik, másrészt pedig a cégalapító Jacques Servier-nek régóta az az üzletpolitikája, hogy „ne legyünk tőzsdén, ne legyen adósságunk”, mivel gyógyszeripari vállalatként nem akarják magukat kitenni a tőzsde jelentette bizonytalanságnak, és szerinte sokkal hatékonyabban tudnak a tőzsde nélkül működni.

Nem valószínű, hogy nemet mondanak

Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője az Indexnek elmondta: nem hiszi, hogy a 49 százalékot tulajdonló befektetők nemet mondanának az ajánlatra, de amennyiben mégis visszautasítanák azt, extrém esetben átvihetik más tőzsdére a részvényeket, ami után a részvényesek már csak futhatnak.

A legvalószínűbb opció szerint azonban - ahogy azt Touchon is mondta - ahogy elérik a 90 százalékos tulajdont, akkor kiszorítási technikával élnek, amivel egyoldalúan kivezetik a céget a tőzsdéről.

Az Egis vezetősége október 1-jén hozhat döntést a Servier leányvállalatának vételi ajánlatáról.

A Servier és az Egis

A Servier egy független, magántulajdonban lévő, kutatásközpontú gyógyszeripari vállalatcsoport, amely a világ 140 országában több mint 22 000 munkavállalót foglalkoztat, közülük 3000-en a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak. Főleg innovatív gyógyszerekkel foglalkoznak, de generikus gyógyszereket gyártó leányvállalataik is vannak.

Az alapítványi formában működő szervezet elkötelezett a folyamatos kutatás iránt, árbevétele jelentős részét a kutatás-fejlesztésbe forgatja vissza. Ezek közül egyedül az Egis jegyzett tőzsdén. A Servier csoport  az Egis 51 százalékos tulajdonosa, 1995-ben szerezték meg, amikor a magyar állam privatizálta a vállalatot.

"Az 1995-ös privatizáció után a Servier az egyik fő tulajdonosként komoly tudástranszferrel és saját termékei átadásával segítette a vállalatot, a Független Államok Közösségének piacain és a közép-kelet-európai régióban való terjeszkedésben ez fontos szerepet játszott" - mondta Vágó Attila. Az elemző szerint a jó menedzsment volt a másik tényező, ami hozzájárult ahhoz, hogy a Bét egyik legkedveltebb részvényévé váljon a vállalat.