Megint itt a kamatmélypont

2013.09.24. 14:07 Módosítva: 2013.09.24. 14:12

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 0,2 százalékos kamatcsökkentésről döntött. Szerdától az alapkamat 3,6 százalék. Ilyen alacsony még soha nem volt. A vágás megfelel az elemzői várakozásoknak.

A Reuters hírügynökség szerint az elemzők többsége 0,2 százalékos kamatvágást várt. A monetáris tanács az előző kamatdöntő ülésén, augusztus 27-én ugyanilyen mértékben 3,8 százalékra csökkentette az alapkamatot. A mostani a sorban a tizennegyedik kamatvágás.

Hogyan tovább?

Az MNB további kamatpályájára adott citybeli előrejelzések azonban már jelentősebb mértékben eltérnek, ráadásul a keddi csökkentés mértékéről szóló prognózis sem teljesen egységes; vannak 0,10 százalékpontos enyhítést valószínűsítő londoni vélemények is.

Az MNB 15 órakor ad ki sajtóközleményt a döntés részletes okairól, ebből jelzéseket kaphatnak a piaci szereplők a pénzpolitika további alakulásáról. Ez Equilor gyorskommentárja szerint az év végéig folytatódik a kamatcsökkentési ciklus, így – 20 bázispontos vágásonként – 3,0 százalékra csökkenhet az irányadó ráta.

Ettől a pályától akkor várunk csak eltérést, ha a Fed QE3 kivezetése mégis idén indulna el, és ez nagyobb turbulenciát váltana ki a nemzetközi piacokon, és jelentősebb forintgyengülést hozna. A piaci árazás ennél valamivel enyhébb pályát mutat, a határidős kamatok alapján, 3 hónap múlva 3,23 százalék lehet az irányadó ráta – mondja az Equilor.

Ez történt legutóbb

Az MNB előző közleményében kiemelte: a monetáris tanács megítélése szerint az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentés ütemének mérséklése.

A kamatcsökkentési ütem lassításának mértékét illetően nem volt egységes a monetáris tanács tagjainak megítélése: a tanács két tagja a következő hónapban várható bizonytalanságok miatt az eddigiekhez képest érezhetően kisebb mértékű, 10 bázispontos kamatcsökkentésre tett javaslatot.

Az ülés jegyzőkönyve szerint Cinkotai János és Pleschinger Gyula 10 bázispontos csökkentésre, míg a tanács többi tagja – beleértve Matolcsy György MNB-elnököt és Balog Ádám alelnököt – 20 bázispontos vágásra szavazott.

Az ülés jegyzőkönyve szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására.