Öt darab bekötött pénztárgép van

2013.09.25. 09:57 Módosítva: 2013.09.25. 09:58
Sehol nem tart még a pénztárgépek cseréje, így lehet, hogy a karácsonyi szezon közepén lesz a tömeges átállás.

Összesen öt darab működő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szervereivel online kapcsolatban álló pénztárgép üzemel eddig Magyarországon – írta a Népszabadság az adóhivatal válaszára hivatkozva. Pedig a határidő már rég lejárt: először áprilisról júniusra, júliusra, majd szeptemberre halasztották, és már ezen is túl vagyunk. Ehhez képest a 250 ezer pénztárgépnek csak a 0,002 százalékát cserélték le eddig.

Igaz, a szeptemberi határidőre is adtak könnyítést. A NAV nemrég jelezte, szeptember 1. és szeptember 30. között akkor üzemeltethetnek a kereskedők elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha szeptember 3-át megelőzően az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép üzembe helyezése érdekében regisztráltak, azaz a PTGREG nyomtatványon a NAV-tól üzembehelyezési kódot kértek.

Ezen kívül október 1-jétől az új típusú, online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel is rendelkeznie kell a cégeknek. Az új vállalkozások is indulhatnak online pénztárgép nélkül, ilyenkor 8 napon belül kell kódot igényelni.

A pénztárgépek beszerzéséhez csak akkor nyújt támogatást az állam, ha december 31-ig beüzemelik őket. Ezért elképzelhető, csak akkor fogják tömegesen lecserélni a cégek a pénztárgépeket, ha már lement a karácsonyi szezon, vagy éppen aközben fog fennakadásokat okozni.