Az önkormányzatokat gyomrozzák a százmilliós rezsibüntetések

2013.09.26. 12:46

Saját életét nehezíti meg az állam a távhős rezsicsökkentéssel, a szolgáltatók túlnyomó része ugyanis önkormányzati kézben van.

Bár a csökkentést indokolva kormányzati politikusoktól gyakran elhangzik, hogy az energiacégek extraprofitot tettek zsebre, az állam már az első csökkentés után is 52 milliárdos kompenzációt adott a távhősöknek, hogy ne omoljon össze a rendszer. Az eddigi hírek szerint ezúttal is erre készül, enélkül kellemetlen helyzetbe hozná az önkormányzatokat.

A rezsivédelmi lépések ezen túlmenően is sok bosszúságot okozhatnak néhány településnek. Mint azt Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott elmondta, a megyében hat szolgáltatónál végeztek vizsgálatokat, és négynél találtak jogszabálysértést, három esetben le is zárult az eljárás.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101,3 millió, a Szákom Százhalombattai Kommunális Kft. 130 millió, a Váci Távhő Kft. 54 millió forintot tartozik fizetni fogyasztóinak a törvényeknek nem megfelelő számlakép miatt. „A rezsicsökkentés kapcsán nem ismerünk pardont, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania” – mondta Tarnai.

A Népszabadság azt írta, a váci társaság tavalyi nyeresége néhány millió forint volt, azt megelőzően 7 milliós veszteséget szenvedett el, árbevétele pedig 600 millió forint körül áll. A mérleg képe alapján nem vagy csak nagyon nehezen tudná kifizetni a bírságot. Ez alapvetően igaz a többi cégre is. Ha ezeknek a cégeknek valóban be kell fizetnie majd a büntetést, azt a pénzt máshonnan kell előteremteni. A máshonnan pedig egy önkormányzati cég esetében jellemzően az ott lakókat jelenti.