Önjárók lettek a beépített ügynökök

2013.09.26. 11:13

Az amerikai piacfelügyelet tagjai gyakran beépülnek a bűnszervezetekbe, hogy így térképezzék fel a fegyver-, cigaretta- és alkoholcsempészetet. A BBC szerint most kiderült, hogy az ügynökök egy csomó kiadással nem tudnak elszámolni, és a hiányzó összeg nagyobb, mint a komplett 2013-as magyar árvízkár. Közben a beépített emberek illegális eladásaiból befolyó pénzt megtartotta magának a hivatal, pedig ezt a törvény szerint a költségvetésbe kellene befizetni.

A piacfelügyelet húsz vizsgálathoz több mint 9,9 millió karton cigarettát vett, de ebből később „könyvelési hiba miatt” 2,1 millió karton egyszerűen eltűnt. A jelentés szerint a hiányzó 240 millió szál cigaretta értéke 127 millió dollár (28 milliárd forint), ami nagyjából ugyanannyi pénz, mint amit a magyar kormány idén a pedagógusok béremelésére költ.

A beépített ügynökök költései is elég átláthatatlanok, a számvevőszék jelentése szerint sokszor egyáltalán nem is készült semmilyen elszámolás. Sőt, olyan is volt, hogy a hivatal dolgozói előzetes felhatalmazás és parancs nélkül épültek be egy bűnszervezetbe. Az egyik ilyen akció során másfél év alatt több mint 15 millió dollár (3 milliárd forint) cigarettát adtak el, amiből aztán az egyik informátor több mint 5 millió dollárt (kb. 1 milliárd forint) megtarthatott, hogy rendezze a kiadásait.

A piacfelügyelet munkatársai 2004 óta épülhetnek be a bűnszervezetekbe, de az ATF mostani vezetője azt mondja, időközben már szigorítottak az elszámolási rendszeren.