Matolcsy optimizmusa átragadt a jegybankra

2013.09.26. 10:46

Idén és jövőre az érdemben süllyedő inflációs előrejelzések jórészt a rezsicsökkentés újabb körével magyarázhatók, míg a jövőre érdemben gyorsuló gazdasági növekedés, illetve a növekedés szerkezetének változása jórészt a Növekedési Hitelprogram gazdaságot pörgető hatásával függhet össze – jórészt ezek a főbb megállapítások rajzolódnak ki abból az összefoglaló előrejelző táblázatból, amelyet a ma közzétett inflációs jelentés elején közöl a Magyar Nemzeti Bank szakértői stábja, írja a Portfolio.hu.

Az alábbi előrejelzések közül érdemes például felhívni a figyelmet arra, hogy az MNB-stáb csak a költségvetésbe épített szabad tartalékok teljes eltörlése esetére látja elérhetőnek idénre a GDP arányában a 2,6 százalékos, míg jövőre a 2,9 százalékos költségvetési deficitet.

Az is figyelemre méltó, hogy idénre a júniusinál már magasabb lakossági fogyasztásnövekedésre és jóval kisebb állóeszköz-beruházás visszaesésre számít az MNB-stáb. Jövőre a fogyasztás jelentősen tovább gyorsul a júniusban előre jelzetthez képest is, az állóeszköz beruházások pedig a prognózis szerint szárnyalhatnak (plusz 7,8 százalék).

Mind az export-, mind az importnövekedésre a júniusinál érdemben nagyobb növekedési dinamikát feltételez a jegybanki stáb, és ezen növekedési összetevők nyomán a GDP-bővülés is érdemben gyorsabb lehet jövőre, mint amit 3 hónapja vetített előre az MNB. A gyorsuló beruházások és a fogyasztás (importfokozó hatása mellett) az előrejelzés szerint érdemben nem rontja majd az ország külső egyensúlyi helyzetét.

A munkapiaci folyamatok közül feltűnő, hogy az MNB-stáb júniusban még kis csökkenést jelzett előre idénre a nemzetgazdasági foglalkoztatottságban, de ez most már 0,8 százalékos bővülésre változott, amelyet jövőre is hasonló mértékű bővülés követhet. Mindezek mellett a stáb szerint nem változott a bruttó bérek növekedésre vonatkozó előrejelzés.

Jelentős változások az MNB előrejelzéseiben