no

Mikortól lesz német szinten a fizetés? 2015-től!

2013.09.26. 16:52

2015-től már „megközelítően annyit” kereshetünk, mint Németországban – Bajnai Gordon ilyet vagy legalábbis valami hasonlót ígért az ATV-ben a Mandiner beszámolója szerint. Bajnai a Voks című műsor vendége volt, ahol a következő választ adta a műsorvezető kérdésére:

Havas Henrik: Orbán Viktor azt mondta, hogyha Németországban ötszörös bért fizetnek, akkor oda megy a magyar vendégmunkás. Mit tud Ön arra mondani, mikor lesz az, hogy belátható időn belül, ha nem is ötödannyit keres egy magyar munkás, mint egy német kollégája, de legalább megközelítően annyit?

Bajnai Gordon: Megmondom: 2015. január elsejétől. Ugyanis ha 2014 közepén elkezdünk kormányozni, akkor azonnal eltöröljük azt az igazságtalan adórendszert, amelyet Orbán Viktor vezetett be Magyarországon, ami a legjobban kereső, felső 10 százaléknak többet ad, de mindenki mástól, 10 emberből 9-től elvett. Helyette egy olyan rendszert vezetünk be, ami a minimálbértől messze az átlagbér fölötti szintig azonnal érzékelhetően több pénzt hagy majd a munkavállalók zsebében. Akkor lehet, hogy többen maradnak itthon, és többen látnak itthon perspektívát.

Havas kérdése nyelvtanilag teljesen mást jelent, mint amire feltehetőleg gondolt. A magyar bérek ugyanis jelenleg a német szint negyedénél vannak, a „ha nem is ötödannyi, de megközelítően annyi” az konkrétan bércsökkenést jelent, csaknem 40 ezret havonta. Bajnai azonban szerencsére nem értette félre a kérdést, hanem megválaszolta, nagyjából mikor érjük el a német béreket.

2015-ben.

De természetesen csak akkor, ha ők nyerik a választásokat. (Ez durván 750 ezer forintos átlagbér-emelkedést jelentene két év alatt.)

 

Rákérdeztünk Bajnaiéknál, hogy ezt mégis hogy. A válaszból kiderül, a némethez közelítő szintet Bajnai tulajdonképpen nem úgy értette, 6-700 ezer forinttal fog nőni az átlagbér, hanem úgy, hogy egy rétegnek nettó 8-10 ezerrel nő majd a fizetése, miközben egyébként a gazdagabbaknak csökken.

Orbán Viktor Európa egyik legigazságtalanabb és legkárosabb adórendszerét vezette be a Matolcsy-féle egykulcsos adóval. Sikerült ugyanis úgy átalakítani az adórendszert, hogy azzal a felső 12 százalék járt jól, míg az adózók túlnyomó többsége rosszul. A lépés azonban nemcsak igazságtalan, de ügyetlen is volt: a magyar államháztartásból a kieső adóbevételek miatt annyi pénz hiányzik, hogy azt az adórendszer toldozgatásával-foltozgatásával, immár 40-hez közeli új adóval és adómódosítással sem sikerült pótolnia a kabinetnek.

Ennek következtében csökkent a minimálbér értéke, munkahelyek szűntek meg, befagytak a bérek, és elveszett a bizalom Magyarországgal szemben. Bajnai Gordon arra utalt a Havas Henriknek adott interjújában, hogy 2014-ben kormányra jutva, olyan gazdaságpolitikát készül bevezetni, amely helyreállítja a bizalmat Magyarországgal szemben, és eltörli az igazságtalan adórendszert, aminek köszönhetően: az átlagbér alatt keresők jobban járnak, az átlagos keresetűek terhei nem változnak.

Míg csupán a leggazdagabbak fizetnek majd többet, növekszik a minimálbér nettója, így a fizetési a borítékban pedig havi 8-10 ezer forinttal több marad, véget ér a kormányzati rögtönzések időszaka: adóalkotmányt vezetünk be, amelynek köszönhetően egy évben csak egyszer módosíthatja a kormány az adószabályokat. Mindezek a lépések 2015. január elsejétől „érnek be”: ekkortól záródhat az az olló a magyar és a nyugat-európai bérek között, ami Orbán Viktor kormányzati ámokfutása miatt csak szélesebbre nyílt az elmúlt három évben.