Bakizott a CNBC, óriási baj lett belőle

2013.09.27. 16:51 Módosítva: 2013.09.28. 00:24

A napok óta gyengén teljesítő J.C. Penney árfolyama rövid idő alatt több mint 10 százalékot erősödött a CNBC téves hírközlése miatt. A hírcsatornán olyan szalagcím jelent meg, mely a valósággal ellentétben azt állította, hogy a társaság vezére azt nyilatkozta: nincs szükségük tőkeemelésre, holott pont ezért zuhant a J.C. Penney árfolyama napok óta.

A J.C. Penney-nek szerencséje volt, hiszen a papírok árfolyama emelkedett, ugyanakkor azok a piaci szereplők, akik a valós hír alapján arra játszottak, hogy tovább esik a cég árfolyama, nagy valószínűséggel hatalmas veszteségeket szenvedtek el - írja a portfolio.huZero Hedge híre alapján.

Óriási botrány a láthatáron

A helyzetet súlyosbította, hogy a Goldman Sachs szerint a társaságnak többek között a jelentős készletezés és a gyenge hazai áruházi értékesítések miatt likviditási problémái lehetnek a harmadik pénzügyi negyedévében. Emiatt a Goldman alulsúlyozásra ajánlja a részvényeket.

A Citi 11 dollárról 7 dollárra vágta vissza a papírok célárát, amit azzal indokoltak, hogy a társaság reorganizációja hosszabb időt vehet igénybe, mint amire korábban számítottak. Emiatt megerősítették az eladási ajánlásukat, sőt az sem tartják elképzelhetetlennek, hogy likviditási problémák esetén 1 dollárig esik a részvények árfolyama.

A fentiek hatására csütörtökön tovább esett az árfolyam a piac nyitása előtt, és a kereskedés kezdeti szakaszában. Ezt követően viszont drámai fordulat következett be. A J.C. Penney árfolyamában a 10 dolláros szintről pillanatok alatt 0,5 dolláros erősödés következett be annak hatására, hogy a CNBC-n élő adásban olyan szalagcímet hozott le, hogy a J.C. Penney vezérének elmondása szerint a cég nem fog tőkét emelni. Ez viszont fals információ volt, és nem állt összhangban a valósággal.

Közben tovább erősödött az árfolyam egészen 11,2 dollárig, vagyis több mint 10 százalékot ugrott a papírok értéke - a J.C. Penney szempontjából az "álhír" jó irányba mozdította az árfolyamot, de miután kitisztult a kép, a cég részvényei 10,4 dolláron fejezték be a csütörtöki kereskedést, rekord magas forgalommal (122 millió darab részvény fordult meg).

A J.C. Penney így a téves közlést veszteség nélkül úszta meg, ugyanakkor azok a piaci szereplők, aki a korábbi valós híreknek megfelelően eladási pozíciókat vettek fel és a J.C. Penney árfolyamának további esésére jászottak, valószínűleg hatalmas veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni. Ezért nem zárult le az ügy, és a CNBC kénytelen lesz felelni hibájáért.