Itt van Matolcsy új embere

2013.09.27. 12:51 Módosítva: 2013.09.27. 16:55

Az Origo meg nem erősített híre szerint október 1-jétől Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) költségvetési elemzések igazgatóságának vezetője irányíthatja majd alelnökként a pénzügyi szervezetek felügyeletét. Ez egy új terület, a PSZÁF beolvasztásával került a jegybankhoz; az önálló intézményként működő felügyeleti vezető, Szász Károly megbízatása ezzel lejár.

Az MNB válasza

"A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény szerint az MNB alelnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára, s a jelöltet a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök ellenjegyzése mellett. A Monetáris Tanács elnökön, alelnökön kívüli tagjainak választására az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága tesz javaslatot az Országgyűlés számára, a döntést az Országgyűlés hozza meg. Ennek megfelelően javasoljuk, hogy kérdésével forduljon a törvény által kijelölt illetékes kormányzati szervhez, illetve bizottsághoz."

Mivel Windisch harmadik alelnök lesz, az elnök Matolcsy Györggyel együtt négy belsős tagja lesz a monetáris tanácsnak. Emiatt egy újabb külső tagot is kell majd találni a monetáris tanácsba, ugyanis a szabály szerint a külsős tagok számának meg kell haladnia a belsős tagok számát.

Windisch korábban, Matolcsy nemzetgazdasági minisztersége alatt, az NGM adó- és vámigazgatási főosztályának volt a vezetője. Azelőtt az adóhivatalnál dolgozott. Lényegében csak adóigazgatási (adóellenőrzések, bírságok, adóeljárások) tapasztalata van. Az Origo szerint bankban vagy biztosítónál sohasem dolgozott.