Kovács Árpád: Reméljük, nem kell megvétózni a költségvetést

2013.09.28. 12:42

Hatékony közpénzügyi kontroll jött létre az elmúlt években - méltatta saját és a kormány munkáját, valamint az új alkotmányt Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke, korábbi fideszes képviselő az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Szerinte a Költségvetési Tanácsot megerősítették, az adósság csökkentése a legfőbb gazdaságpolitikai prioritássá vált, és az Alaptörvénybe is beépítették az adósságszabályt. Ez korábban nem látott kontrollt jelent, nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű önszabályozás.

Igaz később Domokos arról is beszélt, hogy szerintük át kellene írni az adósságszabályt, hogy "harmonikusabban" lehessen végrehajtani az adósságcsökkentést. Kovács Árpád, a KT elnöke pedig rámutatott, tulajdonképpen továbbra is nő a magyar államadósság.

"Rendnek kell lenni minden egyes közforint felhasználásánál" - mondta Domokos, aki szerint az ÁSZ egyre szélesíti ellenőrző tevékenységeit. Az eddig 38 befejezett önkormányzati ellenőrzésnél kiderült, 37 önkormányzat nem megfelelő a belső kontrollrendszer. Kiderült az is, korábbi javaslataik egyáltalán nem hasznosultak. De most már legalább törvény rögzíti, hogy a javaslatokra az önkormányzatoknak valamit reagálnia kell.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke előadásában azt mondta, az utóbbi időben megbízhatóbbá váltak a kormány makrogazdasági előrejelzései. Sőt, bizonyos területeken a piaci szereplők optmistábbak a kormánynál, ilyen a fogyasztás és az infláció is.

Megvannak azok a feltételek, amelyek a gazdasági növekedés irányába mutatnak. Kovács Árpád azt mondta, nem tartja valószínűnek, hogy választási költségvetés készül. Nincs miből ígérgetni, 2014-ben sem lesz nagy mozgástér, mondta. A hitelezési aktivitás és a beruházási ráta továbbra is nagyon alacsony, és a költségvetési kiadások is relatíve magasak, kockázat látszik ezen kívül az áfabevételi oldalon is.

Reméljük, soha nem kell, hogy előforduljon, hogy a Költségvetési Tanács egyszer tényleg él majd a vétójogával, és szakmai okoból nem járul hozzá a költségvetés elfogadásához, mondta.