15 ezer embertől válik meg a Siemens

2013.09.29. 19:14

A német Siemens 15 ezer ember elbocsátására készül, ez a 370 ezer dolgozó körülbelül 4 százaléka – írja a BBC. A 15 ezerből 5000 német munkahely, a másik 10 ezer külföldi.

Egy szóvivő szerint a vállalat és a szakszervezetek már részleges megállapodás született: a megszűnő munkahelyek feléről egyeztek meg eddig. A Siemens egyébként a leépítést először bejelentő Peter Loescher vezérigazgatótól is megvált már.

A Siemens Európa egyik legnagyobb mérnöki vállalata, de nem olyan nyereséges, mint a rivális amerikai General Electric vagy a svájci ABB.

A vállalat szerint senkit sem akarnak távozásra kényszeríteni. A Siemens a természetes munkavállalói fluktuációra, illetve az önkéntes kilépésekre hagyatkozva akarja elérni a megszabott elbocsátási keretet.

Németországban megközelítőleg 2000 embert bocsátanak el a cég ipari részlegétől, 1400-at az energetikai és infrastrukturális részlegtől, valamint 1600 dolgozót eddig meg nem határozott részlegektől. A Siemens várakozásai szerint az idei pénzügyi évet hétfőn 370 ezer alkalmazottal fogják zárni, ez megegyezik az előző évi munkavállalói számmal.