USA: közelebb a fizetésképtelenséghez

2013.09.29. 13:00 Módosítva: 2013.09.29. 13:01

Újabb lépéssel közelebb került a fizetésképtelenséghez az Egyesült Államok szövetségi kormánya, miután a republikánus többségű képviselőház a demokrata szenátust felülírva ismét olyan átmeneti költségvetést fogadott el vasárnap hajnalban, amely megvonná a finanszírozást Barack Obama elnök egészségügyi reformjaitól.

A legközelebb hétfő délután ülésező szenátus demokrata frakciója és a Fehér Ház már korábban jelezte, nem fogják elfogadni a kormánykiadások finanszírozásának folytatását lehetővé tévő törvényjavaslatot, amennyiben az megvonja a támogatást az Obamacare néven ismert egészségügyi csomagtól.

Az Egyesült Államokban október 1-jén kezdődik a 2014-es pénzügyi év, azonban a washingtoni törvényhozás még nem fogadott el szövetségi költségvetést az időszakra. Ha a kongresszus keddig nem tud megállapodni az év végéig szóló áthidaló büdzséről, akkor az amerikai szövetségi kormány fizetésképtelenné válik. Egyes kormányzati intézményeket így bezárhatnának, vagy az alkalmazottaknak fizetés nélkül kellene tovább dolgozniuk.

Az egészségügyi reform pénzügyi hátterét megvonó Obamacare-kiegészítést 231-192 arányban, a pártvonalak mentén (azaz republikánus szavazatokkal, a demokraták ellenében) fogadta el a képviselőház. Az alsóház már szeptember 20-án is elfogadott egy hasonló költségvetést, de a felsőház 27-én visszarakta a törvénybe az Obamacare finanszírozását. Ezt törölte ki most újra a képviselőház, és ezzel a lépéssel már csak kevesebb mint 48 óra maradt az egyre valószínűtlenebbnek tűnő kompromisszumra a súlyos következményekkel fenyegető politikai hazárdjátékban.

Ha a törvényhozás két háza keddig nem jut egyezségre a kérdésben, akkor időlegesen bezár a legtöbb szövetségi intézmény, és csak az állam alapvető működéséhez legszükségesebbek folytatják munkájukat. A képviselőház ugyanakkor a biztonság kedvéért vasárnap elfogadott egy törvényt, amely október 1-je után is biztosítaná a katonák fizetésének folyósítását.