Tapasztalatlan ifjú az MNB csúcsszervében

2013.09.30. 16:13 Módosítva: 2013.09.30. 16:20

Bámulatosan felívelt Kandrács Csaba István karrierje, hiszen a 32 éves jogász szinte biztosan bekerül a jegybank monetáris tanácsába, a nemzeti bank legfőbb döntéshozó testületébe. Ez egy bravúros karrierút újabb lépcsője, annál is inkább, mivel így Magyarország monetáris politikájába egy olyan jogász fog beleszólni, akinek szakmailag semmi hasonlóhoz nem volt köze, de magához a közgazdaságtanhoz se igazán.

Önéletrajza szerint a Pécsen végzett jogász (de elvileg a Közgázon is tanult jogot) az egyetem vége felé, már 2003-ban a Pénzügyminisztériumban volt „pénzügyi szakértő” három hónapig. Utána öt évig „igazolás szakértő” volt a beosztása ugyanott, majd pár hónapig csoportvezető is lehetett a PM belső ellenőrzésénél.

Innen azonban 2009 tavaszán átment az V. kerülethez, pénzügyi osztályvezetőnek, ahol tavaly nyárig szolgálta Rogán Antal kerületét. Itt remekül végezhette a dolgát, mivel előbb helyettes államtitkár lett négy hónapra az NGM-ben, majd azzal került be hírekbe, hogy hozzá igazították a szabályozást, hogy kinevezhessék az Államkincstár elnökének kellő vezetői tapasztalat nélkül is. Azonban itt is csak ideiglenes megoldásnak szánták, mivel 4 hónap után már el is küldték a szervezet éléről.

Karrierjének csúcspontja most a jegybank vezető testülete, bár komoly szépséghiba, hogy a Monetáris Tanácsba elvileg az ország legjobb makroökonómiával foglalkozó közgazdászait lenne célszerű beválasztani, ő pedig nem is tanult úgy általában soha közgazdaságtant említésre méltó szinten.

Persze nem lenne teljesen kizárt, hogy valaki magára szed némi közgazdasági tudást a munkahelyein, de ez egy, az igazolásokban és a belvárosi önkormányzat pénzügyeiben jártas embernél nagyon kevéssé valószínű.

Természetesen nincs kizárva, hogy az V. kerület pénzügyi osztálya kemény elvárásokkal teli kompetitív környezet, de azt semmiképpen nem lehet mondani, hogy közgazdász szakmai körökben kiugró elismertséget szerzett volna magának. Most Kandrácsra is bízzuk többek közt a monetáris politikánkat és az ország egész külső stabilitását, a devizatartalékot vagy a teljes bankrendszerünk biztonságát is.