Így látja a Hernádi-ügyet a horvát főügyészség

2013.10.03. 20:06

A horvát főügyészség csütörtökön nyilatkozatban reagált a horvát eljárással kapcsolatban magyar híradásokra. A hatóság honlapján megjelent közlés szerint a Horvát Köztársaság soha nem emelt büntetőjogi vádat Hernádi Zsolt ellen a magyar hatóságoknál, ezért Magyarország felelős szervei nem is folytattak eljárást Hernádi ellen, így nem is lehet szó arról, hogy az ügyben már született volna ítélet.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség (USKOK) Ivo Sanader és mások (köztük Hernádi Zsolt) ügyében 2011. június 10-én rendelt el nyomozást kenőpénzt adása és elfogadása miatt, amit a Horvát Köztársaság területén követtek el. A vizsgálat ideje alatt a magyar igazságszolgáltatási szervekhez kérvényeket küldtek Hernádi Zsolt meghallgatására, és az idézés kézbesítésére. Ez pedig nem egyenlő a vádemeléssel – hívja fel a figyelmet a főügyészség –, hanem csak a jogsegély kategóriájába tartozik. Igaz, az tény, hogy a magyarok ennek sem tettek eleget.

A magyar igazságszolgáltatási szervek kétszer is visszautasították, hogy gyanúsítottként hallgassák ki Hernádi Zsoltot, másik két alkalommal pedig visszautasították, hogy kézbesítsék számára a horvátországi meghallgatásra szóló idézést. Mindegyik alkalommal a magyar nemzeti érdekek védelmére hivatkoztak.

A főügyészésg azt az állítást is cáfolta, miszerint a magyar szervek horvát dokumentumok alapján folytatták le, ugyanis ők állításuk szerint csak olyan információkkal rendelkeznek, amelyeket a magyar fél a horvát kérvényeket elutasító válaszában küldött. "Ezekből az adatokból arra következtettünk, hogy Magyarországon kezdeményeztek egy eljárást, amelynek célja az volt, hogy eldöntsék, történt-e bűncselekmény vagy sem, s ennek során tanúként hallgatták ki Hernádi Zsoltot."

A horvát félhez eljuttatott magyar válaszból az derül ki - fogalmaz a főügyészségi nyilatkozat -, "hogy Hernádi Zsolt ellen nem folytattak olyan nyomozást, amelyben Hernádi gyanúsítottként szerepelt volna, s ez megkérdőjelezi azokat az állításokat, amelyek szerint ellene Magyarországon büntetőeljárást kezdeményeztek vagy folytattak volna le".

"Ebből következően, az Európai Unió Alapjogi Chartájának 50. cikke és az Európai Bíróság gyakorlata alapján nem tekinthető úgy, hogy Hernádi Zsoltot jogerősen elítélték vagy jogerősen felmentették volna Magyarországon ugyanazért a bűncselekményért, amelyben az USKOK nyomoz ellene Horvátországban" A horvát főügyészég ezért arra a onklúzióra jutott, hogy nincs akadálya annak, hogy eljárást folytassanak Hernádi Zsolt ellen.

Közben a Mol szlovákiai nagyvállalatának vezetője is Hernádi Zsolt védelmére kelt: Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója csütörtökön a TASR szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatában a horvát kormány  gazdasági-politikai nyomásgyakorlásának nevezte a Mol körüli történéseket.