Orbán: Minek maradjunk Horvátországban?

2013.10.04. 10:23

Ma reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor is megszólalt a Mol–INA-ügyben; a miniszterelnök kiemelte, Horvátországban jelenleg olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, melyek nem teszik lehetővé, indokolttá számunkra, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon – írja a Portfolio.hu.

Orbán Viktor elmondta, 800 éve jó viszonyt ápol Magyarország a horvátokkal, a horvát–magyar baráti viszony nagyon értékes, ezt pedig nem szabad semmilyen üzleti vitával, konfliktussal lerontani. A Mol–INA-ügyet üzleti konfliktusként kell kezelni, az állam, mint a legnagyobb tulajdonos, pedig nem tehet úgy, mintha nem lenne érintett a kérdésben. Orbán hangsúlyozta, Horvátországban jelenleg olyan gazdaságon kívüli kényszereket alkalmaznak, ami nem teszi lehetővé, illetve indokolttá, hogy továbbra is ott maradjunk a horvát energiapiacon.

A miniszterelnök megjegyezte, fontosabb a hosszú távú barátság, mint egy konkrét üzlet, ezért javasolják a horvátoknak, hogy fontolják meg az INA részvényeinek állami kézbe vételét. Ha a horvátok úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet Horvátországban állami tevékenységként kívánnak folytatni, és az ahhoz szükséges eszközöket állami kézbe kívánják venni, akkor ezt Magyarország elfogadja – tette hozzá.

Magyarországnak nincs olyan érdekeltsége, mely mindenképpen szükségessé teszi, hogy mi ragaszkodjunk ezekhez a részvényekhez – ismertette Orbán.

Orbán megjegyezte, a konfliktus megoldásának van civilizált módja, ezért nem kell senkit letartóztatni vagy kétséges vádakkal megrágalmazni. A vitás helyzetet úgy akarja Magyarország rendezni, hogy a horvát állam is jól járjon, és a horvát–magyar kapcsolat se sérüljön.