Alapszámlát vezetne be a kormány

Portfolio
2013.10.07. 15:37

A Nemzetgazdasági Minisztérium új, alapszámla konstrukcióval tenné olcsóbbá a bankolást, értesült a Portfolio.hu hétfőn. A bankok által kötelezően nyújtandó, az ügyfelek számára viszont csak választható alapszámla valójában tűzoltó megoldás: az általános jellegű ingyenes készpénzfelvételnél jóval kisebb terhet ró a bankokra.

A minisztérium szerint legfeljebb évi 30 milliárdosat. Az ígéret úgy teljesülhet, hogy a többség számára nem feltétlenül éri majd meg az alapszámlát választani, így a politikusok kecskéje is jól lakhat, és a bankok káposztája is megmaradhat.

Az NGM a Portfolio.hu értesülése szerint egy olyan alapszámla csomagot tenne kötelezően elérhetővé a bankoknál, amelyet bárki igénybe vehet attól függetlenül, hogy mekkora jövedelemmel rendelkezik az ügyfél. Így nem minden számla esetében lenne havonta kétszer ingyenes a készpénzfelvétel, hanem csak az alapszámlával rendelkezőknél.

A javaslatban szereplő alapszámla főbb paraméterei

  • A készpénzfelvétel a bank saját ATM-hálózatán belül 150 ezer forintig havi két felvételnél ingyenes, a 6 ezrelékes tranzakciós illetéket a bank fizeti meg
  • 100 ezer forintig az összes átutalás ingyenes, a 3 ezrelékes illetéket szintén a bank fizeti meg
  • A számlákhoz járó bankkártya éves díja nem haladhatja meg az 5 ezer forintot
  • A számlavezetési díj legfeljebb havi 1000 forint lehet, így a kártyadíjjal együtt legfeljebb 17 ezer forintba kerülhet évente a számlavezetés
  • A már számlával rendelkezők is korlátozás nélkül nyithatnak alapszámlát
  • Legfeljebb évi 30 milliárdos lesz a bankok bukója

Az alapszámla bevezetésével egy olyan intézkedés negatív hatásait korlátozhatná a kormány (havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel), amely két csatornán keresztül is komoly bevételkiesést okozott volna a bankoknak. Az egyik, a készpénzfelvételi tranzakciós illeték továbbhárításából fakadó közel 40 milliárd forintos bevétel kiesése, a másik a készpénzfelvételhez kapcsolódó banki díjak kiesése. Ezt először a havi 150 ezer forintos ingyenességi felső határ alkalmazásával korlátozta volna a kormány, most pedig a minisztérium azzal, hogy csak a most bevezetendő alapszámla esetében lenne ingyenes a készpénzfelvétel.

Az NGM mostani javaslata az alapszámla konstrukciót minden magyarországi banknál kötelezővé teszi, ami körülbelül évi legfeljebb 30 milliárdos pluszteherrel járhat szektorszinten. Szinte kizárt, hogy minden ügyfél alapszámlát fog választani, így mérsékelnék a készpénzfelvétel részlegesen ingyenessé tételéből fakadó banki terheket. A minisztérium célja az lehet, hogy az ingyenes készpénzfelvételről szóló politikai ígéretet teljesen el nem vetve annak káros hatásait csökkentse, ugyanakkor a bankszámlát eddig nem használók számára minden banknál kedvező konstrukciót tegyenek elérhetővé.

A Magyar Bankszövetség uniós kezdeményezésre már több mint egy évvel ezelőtt ajánlást adott ki a bankok számára egy alapszintű szolgáltatásokat kínáló, mérsékelt díjszabású számlacsomag létrehozására. Ebben az ajánlásban a számlavezetés díját a minimálbér 1 százalékában határozták meg (ez az összeghatár szinte forintra összhangban van a kiszivárgott ezer forintos díjjal, ugyanis a minimálbér jelenleg 98 ezer forint). Ezért cserébe havi egy készpénzbefizetést és egy készpénzfelvételt kell biztosítaniuk a bankoknak. A fizetendő díj felső korlát, a szövetség szerint ennél olcsóbban biztosítják a bankok az alapszámlát.