Rengeteg pénzt adunk az államnak

2013.10.10. 14:17

Minden idők legerősebb értékesítési hónapját tudhatjuk magunk mögött a lakossági állampapírok terén, hiszen az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) ma közzétett adatai szerint szeptemberben 108,5 milliárd forinttal emelkedett a magyar háztartásoknál lévő állampapírok értéke. Ez új történelmi csúcs, 1567,4 milliárd forint.

A legintenzívebben továbbra is a Kamatozó Kincstárjegyet veszik a magyar háztartások, ebből az értékpapírból 94,5 milliárd forinttal több van a háztartásoknál. Talán azért ilyen népszerű ez a kötvény, mert a mélybe zuhanó banki betéti kamatok mellett ezzel az értékpapírral mintegy 1 százalékponttal több kamatot tudnak elérni a megtakarítók. Részben viszont technikai okai is lehetnek az emelkedésnek, mivel a hónap végi jegyzéshez kapcsolódó törlesztés már október elejére tolódott át.

Féléves kincstárjegyekből 3,2 milliárddal lett több szeptemberben a magyar lakosságnál. Emellett az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek állománya 4,6 milliárddal, az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvények teljes állománya pedig 6,2 milliárd forinttal növekedett. Ezek együttesen tehát azt eredményezték, hogy szeptemberben 108,5 milliárd forinttal ugrott a lakossági állampapírok állománya, ami minden idők legerősebb hónapjának számít.

Az év első kilenc hónapjában 580,8 milliárd forinttal nőtt lakossági állampapír-állomány. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyekre 471,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 9,1 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvényre 67,2 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyekre pedig összesen 32,7 milliárd forint jutott. A szeptember végi állományi adatok alapján elmondható, hogy az összes lakossági állampapír állomány 1567,4 milliárd forintot tett ki, ami új rekord.