Megint semmisek a devizahitel-szerződések

2013.10.11. 16:01

Ismét semmissé nyilvánította az elsőfokú bíróság azt a devizahitel-szerződést, amibe a Kúria nyáron belenyúlt, és ezzel érvényessé tette – írja az Azénpénzem.hu. A várakozással szemben nem arról döntött a bíróság, hogy az árfolyamréssel kapcsolatban hogyan kell elszámolni a feleknek. Az adóst Lázár Dénes, a PITEE vezetője képviselte. Az OTP Bank fellebbez.

A Kúria nyári döntése szerint az OTP ugyan nem rögzítette kellő mértékben az árfolyamrés kiszámítását, és ezért a szerződés semmis, de ennek a kijavításával mégis életben tartható a szerződés. Ezért visszautalta a pert első fokra, ahol a bíróságnak lényegében az lett volna a feladata, hogy kiszámolja, ki tartozik kinek, tehát mennyivel fizetett túl az adós.

A számolgatás helyett azonban a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon érvénytelennek nyilvánította a hitelszerződést, mivel a bíróság szóban kihirdetett véleménye szerint nem elég részletes a hiteldíj megváltoztathatóságának feltételrendszere. Ez nagyjából hasonló probléma, mint amivel a napokban jogerősen pert nyert Léhmann György a Pécsi Ítélőtáblán.

A bíróság az 1,3 millió forintos perköltséget is a bankra terhelte, ami arra utal, hogy az adósnak adott igazat.

A szerződéseknek számtalan hibájuk van, még az árfolyamrésen és a hiteldíjak kiszámításán túl is – mondta az Indexnek Lázár Dénes, a PITEE vezetője és az adós ügyvédje. Szerinte ez az ítélet is arra utal hogy, a Kúria nyári döntése jogilag elfogadhatatlan volt, és hogy a bankok vesztésre állnak. Viszont az érdekvédő-ügyvéd szerint a magyar jogi rendszerrel kapcsolatos súlyos problémákra utal, hogy a bank gyakorlatilag bármeddig húzhatja az ügyet, ha a Kúria sorozatosan küldené a pert első fokra.

Az OTP Bank azt válaszolta az Azénpénzem.hu-nak, hogy az írásos ítélet kézhezvételét követően dönt majd az OTP Bank a fellebbezés részleteiről. Korábban a Kúria már döntött a jogalap tekintetében, s nem kifogásolta az oklistát, illetve azonos tényállás alapján csak a közelmúltban több tucat ellene indított pert nyert az OTP Bank.