Itt az újabb rezsicsökkentés

2013.10.14. 17:51 Módosítva: 2013.10.14. 17:52

A parlament hétfői döntésével november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett.

Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza.

Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét.

Az energetika-iparág szabályozott részét nem nonprofittá, hanem egyértelműen veszteségessé tette a kormány, mondta korábban Csiba Péter, a GDF Suez vezérigazgató-helyettese. Szerinte a tavalyi évhez képest annyi változás történt a piacon, hogy már megszokták, nem is egyeztetnek velük. „Nincs több lyuk a nadrágszíjon, nincs már hová húzni” – mondta Csiba, aki szerint a cégeknél súlyos következményei lesznek a kormány politikájának.

Eric Depluet, az E.On vezére egy energiakonferencián elmondta, nem azért jöttek ide, hogy gyarmatosítsanak, őket ide meghívták, beruháztak, és befektettek a rendszerbe. Szerinte nem arról van szó, hogy egy-két évig ne tudnák elviselni a cégek a veszteségeket, de látni kellene, hogy milyen hosszú távú, fenntartható célért kell meghozni ezt az áldozatot. Jelenleg ilyet nem látni.

Ságodi Attila, a KPMG partnere szerint Magyarországon van egy múltban gyökerező igény, hogy az állam valahogy fogja meg a lakossági energiaárak növekedését. Ez azonban hosszú távon nem megy, Európa része vagyunk, egy nyitott gazdaság, a magyar termékek ára a világpiachoz igazodik. Bizonyos rendszereket büntetlenül nem lehet feszültség alatt tartani.