Így működik a gazdaság, vagy épp a válság

2013.10.15. 11:13 Módosítva: 2013.10.15. 15:00

Ray Dalio nemrég összerakott egy elég frappáns félórás oktatófilmet a gazdaság működéséről. Aki végignézi, nagy vonalakban sokat megérthet belőle az tranzakcióktól az adósságciklusokig egész országok gazdasági működéséről. Nem egy közgazdaságilag támadhatatlan önálló növekedéselmélet, de különösen jól mutatja be a mostani válságot és annak kezelésére irányuló adósságcsökkentő próbálkozások hátterét.

Emellett nem árt végig tudatában lenni annak, hogy elsősorban méretüknél fogva egészen más lehetőségei vannak az amerikai jegybanknak, a Fednek, vagy épp az Európai Központi Banknak a válságkezelés során, mint mondjuk a kis, nyitott gazdaságban működő Magyar Nemzeti Banknak.

Mindezeket nyilván egy kicsit bonyolultabb megérteni, mint Orbán vagy Matolcsy „pénzszivattyúit”, amik kipumpálják Magyarországról a pénzt, aztán sose adják vissza, cserébe viszont közgazdasági alapokon nyugszik az érvelés.

Dalio a mintegy 150 milliárd dollárt (ez több mint a teljes magyar GDP) kezelő Bridgewater Associates alapítója és vezetője, elismert piaci szakember és egyébként a mintegy 13 milliárd dolláros (több mint 2800 milliárd forintos) vagyonával a világ 76. leggazdagabb embere. Képzését tekintve a Long Island-i Egyetemen szerzett BA fokozatot, majd a Harvardon csinált MBA-t. (A fordításban apróbb pontatlanságok vannak egyes szakkifejezésekben, de ezek a megértést nem zavarják.)

Hogyan működik a gazdasági gépezet