A norvégok is kiszállhatnak a Molból

2013.10.16. 10:10

Mol: nem igaz

Merő spekuláció, minden alapot nélkülöz – kommentálta a Napi Gazdaság cikkét Szollár Domokos, a Mol szóvivője. Hozzáfűzte, hogy az olajtársasághoz nem érkezett olyan tartalmú információ, amely a cikkben megjelent.

A norvég állami olajalap fontolóra veheti a tulajdonában levő, nagyjából 1,6 százalékos Mol-pakett értékesítését, mivel az alap etikai szabályzata nem teszi lehetővé, hogy olyan társaságokba fektessen, melyekben korrupció gyanúja merült fel – írja a Napi Gazdaság.

A Mol piacán láthatóan nem örülnek a hírnek, a részvények árfolyama már több mint 2 százalékot esett a pesti tőzsdén.

A norvég állami olajalap mérete nem elhanyagolható, tavaly közel 800 milliárd dollárt kezeltek. A legfrissebb, elérhető statisztikák szerint 1,6 százalékos részesedéssel rendelkezik az alap a Molban. Hivatalos közleményt nem találtunk a Mol-papírok potenciális eladására vonatkozóan, a Napi ugyanakkor azt írta, az olajalap az etikai szabályzata miatt mérlegelheti a Molban részesedésének értékesítését. Az alap etikai szabályzatában szerepel, hogy ha egy cég esetében alapos gyanú merül fel korrupcióra, akkor mérlegelhetik, hogy kikerül a portfólióból. Ezt vizsgálat előzi meg, a döntés nem automatikus.

Az alapnak főként azt kell vizsgálnia, fennáll-e a jövőben is a törvénysértés lehetősége, és hogy a társaság megtesz-e mindent annak érdekében, hogy elkerülje a további jogszerűtlenségeket. A norvég olajalap nem csupán a Molban rendelkezik részesedéssel a hazai papírok közül, a 2012-es adatok szerint az OTP-ben 2, a Richterben 1,6, a Magyar Telekomban 0,6, az Egisben 2,3, az FHB-ban pedig 0,2 százalékos részesedéssel rendelkezett.