100 milliárddal nőttek a törlesztőrészletek

2013.10.17. 14:58

Ma csaknem százmilliárd forinttal magasabb törlesztőrészletet fizetnek a devizahitelesek egy év alatt, mint öt éve, derül ki a Portfolio.hu számításaiból. Az elmúlt évben nem nőtt tovább a devizahitelek átlagkamata, a forint árfolyama viszont soha nem volt olyan gyenge az euróval és a frankkal szemben, mint az idei év eddigi részében átlagosan.

Elméletileg nőtt volna tehát a törlesztési teher, az árfolyamgátba belépett ügyfeleknek köszönhetően azonban tavalyhoz képest a lap számításai szerint már csökkent a ténylegesen kifizetett törlesztőrészlet.

2013 eddigi részében azonban az általános gazdasági és devizapiaci környezet összességében mindössze 0,9 forinttal eredményezett magasabb átlagos frankárfolyamot, mint 2012 egészében. Az euró átlagosan 7,2 forinttal volt drágább, mint 2012 egészében. 2011 őszéig a frank euróval szemben mutatott ereje magyarázta leginkább a frank forinttal szembeni erősödését, ez után azonban a forint gyengesége került előtérbe annak köszönhetően, hogy a svájci jegybank 1,2-es árfolyamküszöböt állított fel a frankra az euróval szemben.

Az elmúlt öt év frankerősödésének közel kétharmada még így is a frank euróval szembeni erősödésének számlájára írható, és csak egyharmad arányban felelős érte a forint euróval szembeni gyengülése. A részletes kalkulációt itt megnézheti.